Brein 2100x1440

Stomtoevallig ontdekt: je leven kan waarschijnlijk écht aan je voorbij flitsen

Het is wat luguber, maar wetenschappers hebben per ongeluk een stervend brein onderzocht. De uitkomst daarvan liet iets verrassends zien, namelijk dat mogelijk écht je leven aan je voorbij kan flitsen.

Wetenschappers maten de hersengolven van een 87-jarige patiënt met epilepsie, toen deze tijdens het onderzoek een hartaanval kreeg en stierf. Dat zorgde voor bijzondere, nog nooit eerde vertoonde onderzoeksresultaten.

In de 30 seconden vóór en na het sterven, volgden de hersengolven van de man dezelfde patronen als wanneer je droomt, je diep concentreert of herinneringen ophaalt. Deze soort hersengolven kunnen volgens de onderzoekers betekenen dat je in je laatste momenten nog eens over je levenservaringen gaat.

Of dat betekent dat het ook leuke herinneringen zijn, kunnen de onderzoekers niet zeggen. Sowieso is er maar één menselijk onderzoek gedaan op deze manier. Hoewel de wetenschappers nu pas met hun verhaal naar buiten komen, is het onderzoek al in 2016 gedaan. In de jaren erna hebben ze geprobeerd soortgelijke onderzoeken te doen om de resultaten kracht bij te zetten, maar zonder resultaat.

Toch vertonen de onderzoeksresultaten verrassend veel vergelijkingen met de resultaten uit een onderzoek uit 2013 onder ratten. Ook bij ratten werd hersenactiviteit gemeten tot 30 seconden na het stoppen van het hart. De onderzoekers hopen dat hun case de deuren opent naar meer onderzoek naar het levenseinde.

Bron: BBC News

Tip van de redactie

Take Care Sleep Tracker Bluetooth slaapmonitor
Sleep Tracker Ad 1
Bestel hier