0238945 2100x1440

Spanje kondigt menstruatieverlof aan

In Spanje zit het menstruatieverlof eraan te komen. Hiermee zijn zij het eerste land in Europa dat recht op vrije dagen geeft bij menstruatieklachten.

De Spaanse regering staat op het punt om een nieuwe wet goed te keuren die mensen het recht geeft op menstruatieverlof. Bij ernstige menstruatieklachten mag je drie vrije dagen per maand opnemen. Ook wordt de BTW op menstruatieproducten afgeschaft en moeten o.a. scholen en gevangenissen gratis tampons en maandverband gaan aanbieden.

Tijdelijk arbeidsongeschikt

De Spaanse Vereniging voor Gynaecologie en Verloskunde zegt dat een op de drie personen last heeft van dysmenorroe, oftewel een pijnlijke menstruatie. Symptomen zijn bijvoorbeeld krampen, koorts en ernstige bloedingen. Als de symptomen ernstig zijn en hier geen medische oplossing voor is, dat moeten we dit zien als tijdelijke arbeidsongeschiktheid, vindt de Spaanse staatssecretaris voor Gelijkheid Ángela Rodríguez. “Met zulke symptomen mag normaal gezien iedereen ziek thuisblijven. Bij menstruatie zou dat dus ook moeten gelden”, zegt zij.

Feitje: in Japan hebben vrouwen al sinds 1947 het recht om vrije dagen op te nemen als ze ongesteld zijn. Ook in Zuid-Korea, China en India is een menstruatieverlof mogelijk.

Tip van de redactie

Kobo Sage e-reader