Checkapp 1000x1440

Regering wil permanente coronawet invoeren

De regering wil na de zomer een permanente ‘coronawet’ invoeren. Deze wet geeft de regering de permanente bevoegdheid om coronamaatregelen op te leggen.

08-08-2022

De nieuwe coronawet zou onderdeel worden van de Wet publieke gezondheid en moet ervoor zorgen dat de overheid probleemloos bepaalde maatregelen kan opleggen wanneer corona weer oplaait. Het gaat dan om regels als de afstandsregel, de sluiting van openbare ruimtes en de quarantaineplicht. De regering krijgt hiermee permanente bevoegdheden die de grondrechten van burgers in het geding kunnen brengen.

Kritiek

Er is behoorlijk wat kritiek op de nieuwe wet. Volgens burgemeesters en gemeenten leidt deze alleen maar tot verwarring en is de wet haastig in elkaar gezet. Zo is het niet duidelijk wie volgens de nieuwe wet precies de verantwoordelijkheid heeft in een gezondheidscrisis, laat Liesbeth Spies, voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters en burgemeester van Alphen aan den Rijn, weten aan NOS. Ook GGD GHOR is kritisch en vindt het niet duidelijk wat we precies verstaan onder ‘quarantaine’. Het is überhaupt niet voldoende bewezen welke maatregelen daadwerkelijk effectief zijn in de bestrijding van corona, kaartte het Adviescollege toetsing regeldruk aan.

Daarnaast is de wet alleen gericht op de coronapandemie, een tijdelijk probleem, terwijl de Raad van State eerder adviseerde om de algehele crisisbeheersing juridisch en grondwettig beter in te richten.

Deze maand zal de Raad van State met een reactie op het wetsvoorstel komen.

Tip van de redactie

BOSE 700 Draadloze noise cancelling koptelefoon
Bose700koptelefoon
Bestel hier