Pas op: Loes en Wouter komen eraan
24 oktober 2022
Het nieuwe stormseizoen is vorige maand begonnen. Stormen waarvoor het KNMI een code oranje of rood voor windstoten uitgeeft, krijgen sinds 2019 een naam. In sommige gevallen kan een storm ook bij code geel een naam krijgen. Dit zijn de namen voor het komende stormjaar….
De stormnamen voor het seizoen 2022 – 2023 zijn vorige maand bekend gemaakt. Sinds 2019 doet het KNMI dit samen met de Britse en Ierse collega’s om het bewustzijn van gevaarlijk weer te vergroten. In de lijst met namen zijn dan ook Nederlandse, Britse en Ierse namen te vinden. Een storm krijgt van het KNMI een naam wanneer code oranje of code rood wordt uitgegeven. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn, bijvoorbeeld wanneer de storm al een naam heeft gekregen van de Britse of Ierse weerdienst.
Volgens een onderzoek van het KNMI is ruim de helft van de Nederlanders voorstander van naamgeving van stormen, tegenover 30% die liever geen naam gekoppeld ziet aan een storm. De naamgeving van stormen moet mensen meer bewust maken van gevaarlijk weer. Ook kan simpeler worden gecommuniceerd via sociale media, het nieuws en overheidsinstanties.
Loes, Tobias en Wouter
Het KNMI heeft deze keer voor de namen Antoni, Hendrika, Johanna, Loes, Tobias en Wouter gekozen. De namen hebben te maken met bekende wetenschappers. Antoni van Leeuwenhoek ontdekte in de 17e eeuw de microscoop. Hendrika van Leeuwen was natuurkundige en de eerste vrouwelijke lector aan de TU Delft. Johanna Westerdijk was de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland en gespecialiseerd in plantenziektekunde. Loes van Straaten was in 1951 de eerste bosbouwster. Tobias Asser won in 1911 de Nobelprijs voor de Vrede en Wouter Bleeker was hoofddirecteur van het KNMI en een belangrijk figuur in de Nederlandse meteorologie.
Bron: KNMI/ Beeld: Getty Images
Tip van de redactie
Lees ook…
Badrituelen waarmee je optimaal ontspant
Eet minder suiker en leef langer