Teek 1000x1440

Onderzoek naar vaccin tegen ziekte van Lyme

Farmaceut Pfizer is een vaccin dat beschermt tegen de ziekte van Lyme aan het testen. Ook Nederland doet mee aan het onderzoek.

Pfizer maakt het vaccin samen met het Franse Valneva en zoekt volgens NBC News naar duizenden proefpersonen die het vaccin willen proberen. Zo ook in Nederland, waar het Amsterdam UMC betrokken is bij het onderzoek. ”Het is belangrijk dat er nieuwe en veilige methoden komen om lymeziekte te voorkomen. Het aantal tekenbeten neemt ieder jaar toe en lymeziekte komt vaker voor vergeleken met twintig jaar geleden”, zegt hoogleraar Joppe Hovius van Amsterdam UMC Multidisciplinair Lymeziektecentrum op de website van het umc.

Meer dan twintig jaar geleden was er al een vaccin tegen Lyme in Amerika, maar dat werd van de markt gehaald na meldingen van bijwerkingen. Als alles volgens plan verloopt, wil Pfizer in 2025 een verzoek tot goedkeuring indienen bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Het zal dan voor het eerst in twintig jaar zijn dat er een vaccin tegen Lyme op de markt is.

De ziekte van Lyme

Ieder jaar worden ongeveer één miljoen mensen door een teek gebeten, waarvan ongeveer 27.000 de ziekte van Lyme krijgen. Lyme wordt veroorzaakt door teken die besmet zijn met de Borrelia-bacterie. Via je bloedbaan, je zenuwbanen of op een andere manier kan de bacterie in je organen terechtkomen. Je kunt dan gewrichts-, huid-, zenuw- of hartklachten krijgen die soms chronisch worden.

Het is belangrijk om een tekenbeet gedurende een aantal weken goed in de gaten te houden. Wanneer er een rode vlek, of ‘erythema migrans’, rond de beet ontstaat, weet je zeker dat je besmet bent. Je kunt dan het beste meteen contact opnemen met de huisarts. Deze schrijft een antibioticakuur voor.

In Nederland zijn er twee academische ziekenhuizen met een speciale lymeziektepoli, het Amsterdam UMC in Amsterdam en het Radboudumc in Nijmegen.

Bron: Reumanederland.nl / Amsterdamumc.org

Tip van de redactie

Samsung Galaxy Watch Active 2
Smartwatch Ad
Shop