Medicijnen medicijnkastje ontstoken

Onderzocht: medicijnen kunnen worden hergebruikt

Ongebruikte medicijnen kunnen prima opnieuw gebruikt worden, onderzochten wetenschappers van het Radboudumc. Daarmee besparen we flink wat geld.

31-10-2022

Ieder jaar wordt er 100 miljoen euro aan medicijnen weggegooid. Deze belanden in de gootsteen, de afvalbak of het toilet. Het Radboudumc in Nijmegen is daarom een experiment met vier ziekenhuizen en zo’n duizend oncologiepatiënten begonnen. Overgebleven medicijnen worden teruggenomen en gaan langs een kwaliteitscontrole, waarna ze opnieuw worden uitgegeven aan andere patiënten. Hoewel het experiment nog niet is afgerond, zijn de resultaten nu al veelbelovend, zeggen de onderzoekers. Er is inmiddels al zo’n 600 duizend euro bespaard.

Kwaliteitscontrole

Er is in Nederland strenge wet- en regelgeving voor de kwaliteit van medicijnen. Je kunt geneesmiddelen daarom niet zomaar opnieuw uitgeven. Een medicijn dat bijvoorbeeld niet op de juiste temperatuur is bewaard, moet weggegooid worden. Hetzelfde geldt voor open verpakkingen. Onderdeel van de proef is daarom het gebruik van speciale kwaliteitszegels en temperatuurloggers, die de kwaliteit moeten kunnen garanderen.

Hoe moet je medicijnen inleveren?

Medicijnen die je niet meer gebruikt kun je beter niet door de wc of gootsteen spoelen. Resten van medicijnen vervuilen het water en zijn moeilijk eruit te halen. Breng ongebruikte medicijnen daarom naar de apotheek of een plek voor klein chemisch afval. Dan worden ze veilig verwerkt, waardoor geen medicijnresten in het milieu terechtkomen.

Bronnen: Nu.nl, NOS, Rijksoverheid

Tip van de redactie

Qnuz warmtekussen bouclé

Qnuz Warmtekussen 500x350 1
Shop