Menstruatieproducten 1000x1440

Menstruatieproducten zijn vanaf nu gratis in Schotland

Maandverband, tampons en menstruatiecups zijn vanaf vandaag voor iedereen in Schotland gratis. Schotland is hiermee het eerste land ter wereld met deze maatregel.

Het wetsvoorstel voor gratis menstruatieproducten werd gedaan door de Schotse Labour-parlementslid Monica Lennon. In 2020 werd de Period Products Act unaniem aangenomen. ”Niemand zou zich zorgen moeten maken over waar haar volgende tampon, maandverband of herbruikbaar product vandaan moet komen”, vindt Lennon. Toch kan zo’n 1 op de 10 jonge vrouwen in het Verenigd Koninkrijk maandverband of tampons niet betalen, iets dat Lennon ‘menstruatiearmoede’ noemt.

Maandverband en tampons waren sinds 2018 al gratis voor studenten en scholieren, maar nu geldt de maatregel dus voor iedereen. Hiermee is Schotland het eerste land ter wereld dat de toegang tot kosteloze menstruatieproducten wettelijk verplicht. Waarschijnlijk zijn ze niet de laatste: ook de regeringen van Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea bekijken of ze dezelfde maatregelen kunnen nemen.

Gratis af te halen

De gratis menstruatieproducten zijn bedoeld voor mensen die dit niet kunnen betalen. Met een app kunnen zij gratis tampons, maandverband en menstruatiecups ophalen bij één van de meer dan duizend locaties, zoals apotheken, buurtcentra en jeugdclubs. Ook op scholen moeten de producten kosteloos beschikbaar zijn. In supermarkten moet je er overigens nog gewoon voor betalen.

Tip van de redactie

Flowesa menstruatiecup

Clean Bum menstruatiecup sterilisator