Testdummy 2100x1440

Kijktip: de documentaire Reference Man

In de documentaire Reference Man gaat journalist Sophie Frankenmolen op zoek naar de ‘standaard man’ waar onze wereld naar ontworpen is. Reference Man komt terug is bijna alles, en dat heeft gevolgen voor bijvoorbeeld de gezondheid van vrouwen.

Reference Man (NPO Start, 2022)

Onze wereld is afgestemd, getest en gebouwd op een ‘standaard mens’, namelijk een witte man van rond de 1.75 meter lang en ongeveer 80 kilo. Dit is ‘Reference Man’, een onbeholpen fenomeen dat soms ronduit levensgevaarlijk is, onderzocht journalist Sophie Frankenmolen in haar vierluik. Vrouwen hebben bijvoorbeeld bijna 50 procent meer kans op ernstig letsel in een auto-ongeluk, omdat testpoppen zijn gevormd naar de ‘standaardman’. Maar het gaat veel verder dan dat; de referentie man heeft negatieve invloed op veel meer belangrijke zaken, zoals de geneeskunde.

De norm op neutrale plekken

“Ik had nooit verwacht dat Reference Man in zoveel dingen verstopt zit. Hij is echt de norm op plekken die ik als ‘neutraal’ beschouwde, zoals de medische wereld of de auto’s waarin we rijden. Elke aflevering spreek ik experts en ervaringsdeskundigen die uitleggen waar hij zich verschuilt en wat dat betekent als je niet op hem lijkt. Reference Man vertegenwoordigt in zijn eentje de hele wereld en dat klopt niet”, zegt Frankenmolen.

Per aflevering onderzoekt zij een ander thema, om te beginnen de medische wereld. Daar blijkt dat er veel minder kennis is over het vrouwlijf dan over het mannenlijf, waardoor ‘standaard’ medicijnen een andere uitwerking kunnen hebben op vrouwen dan op mannen. Maar ook in onze technologie, het dagelijks leven en op de werkvloer is reference man alom vertegenwoordigd, ten koste van iedereen die ervan afwijkt.

Tip van de redactie

Fitbit Luxe fitness & wellness tracker
Fitbitluxegoud
Bestel hier