Monkeypox 1000x1440

GGD start met vaccineren tegen apenpokken

De GGD gaat beginnen met het preventief vaccineren van risicogroepen tegen apenpokken.

24-7-2022

Morgen starten GGD Amsterdam en GGD Haaglanden met vaccineren tegen monkeypox ofwel apenpokken. Het gaat om een hoogrisicodoelgroep die preventief wordt gevaccineerd, namelijk iedereen die bij het Centrum voor Seksuele Gezondheid of bij de huisarts als Prepgebruiker geregistreerd is (of hiervoor op de wachtlijst staat), iedereen die met HIV geregistreerd is en iedereen die bekend is op de SOA-poli. Vanaf zaterdag 30 juli gaan meerdere GGD’en starten met preventief vaccineren.

Apenpokkenvirus

Het Afrikaanse apenpokkenvirus werd in mei 2022 in Europa vastgesteld. Het is een milde variant van het pokkenvirus, dat eeuwenlang een ernstige bedreiging was voor onze gezondheid maar in de jaren ’70 is uitgeroeid met een wereldwijd vaccinatieprogramma.

Symptomen van monkeypox zijn koorts, hoofdpijn, spierpijn, gezwollen lymfeklieren, rillingen en moeheid. Binnen 1 tot 3 dagen krijg je huiduitslag op het gezicht in de vorm van vlekken en blaasjes. Deze verspreid zich vervolgens over het hele lichaam. De blaasjes drogen op tot korstjes die na 2 tot 3 weken van je huid afvallen.

Je kunt het apenpokkenvirus krijgen door contact met een besmet persoon of dier. Het kan je lichaam binnendringen via je slijmvliezen en open wondjes. Ook verspreid het virus zich via druppels uit blaasjes of uit de mond-keelholte.

Tip van de redactie

Fitbit Versa3 smartwatch

Fitbit Versa3 Ad
Shop