besparen

Besparen op verwarmingskosten: 8 tips

Er wordt, zoals elk jaar, een koude winter voorspeld. Dat wordt de verwarming hoger zetten! Maar tegelijkertijd hebben de energiemaatschappijen de prijzen flink verhoogd. Door efficiënter te stoken, kun je er warm bij zitten en toch besparen op verwarmingskosten.

Je verwarmingskosten kun je op de volgende manieren omlaag brengen:

  1. Dicht alle kieren
  2. Hang dikke gordijnen op
  3. Radiatorfolie gebruiken
  4. Breng dubbelglas aan
  5. Houd je verbruik bij
  6. Zet de verwarming lager
  7. Gebruik warme dekens
  8. Zorg dat de meubels niet te dicht bij de radiator staan

Bespaartip #1: Dicht alle kieren

Zorg dat je alle kieren van ramen en deuren dichtmaakt. Dat kan bijvoorbeeld door tochtstrips te plaatsen bij ramen en deuren en een brievenbusborstel in de brievenbus te plaatsen. Blijf wel goed ventileren. Tip: Je kunt goed zien waar de tocht vandaan komt door een stokje wierook bij het raam te houden. Wanneer het tocht, kun je dat aan de rook zien. Plak raamfolie voor je ramen als je geen dubbel glas hebt. Ook dat helpt om je verwarmingskosten omlaag te brengen.

BESTEL HIER

Bespaartip #2: Hang dikke gordijnen op

Bij het raam is het vaak kouder. Je kunt dat probleem verminderen door dikke gordijnen op te hangen. Vooral comfortabel wanneer de bank bij het raam staat. Hier vind je gordijnen kant en klaar.

Klik hier

Bespaartip #3: Plak radiatorfolie achter de radiatoren

Radiatorfolie weerkaatst de warmte, waardoor de warmte niet in de muur trekt. Even knutselen, maar wel effectief.

Lees ook: Mara kreeg een nierziekte

Bespaartip #4: Bekijk of dubbelglas de moeite waard is

Heeft jouw huis nog geen dubbelglas? Vraag een paar offertes aan en reken uit in hoeveel tijd je de investering zou terugverdienen. Geen dubbelglas? Hang dan overal gordijnen op en zorg dat ze niet voor de radiator hangen.

Bespaartip #5: Houd je verbruik van je verwarmingskosten een tijdje bij

Afhankelijk van onder andere de isolatie van je huis kan het voordeliger zijn om je huis ’s nachts op temperatuur te houden (op een iets lagere temperatuur dan overdag). Probeer het eens uit: zet een week lang ’s nachts de verwarming uit en houd het verbruik bij. De week erna houd je het huis ook ’s nachts op temperatuur en houd je het verbruik bij.

Bespaartip #6: Zet de verwarming een uur voor je gaat slapen lager

Warmte verdwijnt niet direct uit de ruimte. Je kunt de verwarming een uur voor je gaat slapen al uitzetten of lager zetten.

Lees ook: Doe deze tien spullen dit jaar nog weg

Bespaartip #7: Draag laagjes en gebruik dekens

Je hoeft middenin de winter niet in een topje in huis te lopen. Trek eerst een trui aan voor je de verwarming hoger zet en leg een deken op de bank. Probeer de verwarming standaard een graden lager te zetten. Wat ook scheelt is een elektrische deken. Elektriciteit is goedkoper dan gas namelijk. Deze bijvoorbeeld.

Klik hier

Bespaartip #8: Zorg dat de meubels niet te dicht bij de radiator staan

Grote meubels verhinderen de lichtcirculatie als ze voor een radiator staan. Soms kan het niet anders, maar probeer de meubels op zijn minst een stukje naar voren te schuiven. En wist je dat je ook je cv-ketel op een lagere temperatuur kunt zetten? Controleer op welke temperatuur deze nu staat en kijk of je die temperatuur lager kunt zetten. Als je hoogrendements radiatoren hebt of vloerverwarming kan de cv-ketel op 50 graden.

Lees ook: dieetschema tien kilo afvallen

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

2 DECEMBER 2023

Tip van de redactie

Deze populaire regenlaarzen zijn vervaardigd uit duurzaam natuurrubber en neopreen, waarborgend voor langdurig comfort en bescherming tegen vocht. Ze zijn waterdicht, met een antislip zool voor optimale grip. Ze zitten comfortabel, zijn perfect voor buitenactiviteiten en eenvoudig te reinigen met water en zeep. Ideaal voor regenachtige dagen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Gerelateerde artikelen