bevallen

1 op de 5 moeders heeft bevalling als negatief ervaren

Het Amsterdam UMC vroeg vrouwen naar hun bevallingservaringen. Hieruit blijkt dat 1 op de 5 moeders haar bevalling als negatief heeft ervaren.

09-08-2022

Het onderzoek is gedaan door Marit van der Pijl van de afdeling Verloskundige Wetenschap naar respectvolle geboortezorg. Om erachter te komen hoe vrouwen in Nederland hun bevalling ervaren, werd eind 2020 via Baringervaring.nl een vragenlijst verspreid. Hierin vroegen zij vrouwen of zij de zorg tijdens de bevalling als negatief (niet respectvol) hebben ervaren, in hoeverre zij hier last van hadden en of dit invloed had op de algemene bevallingservaring. Uit 12.239 reacties blijkt dat een derde van alle vrouwen ten minste één ervaring met de zorgverlener heeft gehad die zij onprettig vonden. 21% ervaarde daardoor haar bevalling als negatief, waarvan de helft haar bevalling zelfs heel negatief of traumatisch vond.

Vrouwen noemen als redenen het onvoldoende zelf keuzes mogen maken, slechte communicatie met de zorgverleners, niet genoeg steun ontvangen en een ruwe behandeling. Hieronder vallen het uitvoeren van medische handelingen zonder toestemming, het niet ontvangen van relevantie informatie en het gedwongen op bed moeten blijven. Er valt veel winst is te behalen door het bieden van betere steun, betere communicatie, en meer respect voor de verschillende wensen, keuzes en voorkeuren van vrouwen, stelt Van der Pijl.

Bron: Amsterdamumc.nl

Tip van de redactie

VLUV VEEL Zitbal
Vluv Zitbal Ad
Bestel hier