zuchten

Zuchten is gezond

Zuchten is meer dan een manier om je irritatie of ongeduld te uiten. Het is gezond.

Lees ook: Wat is een zucht eigenlijk?

Door te zuchten benut je je longen beter

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat zuchten een reflex is die van levensbelang is. Zuchten voorkomt dat longblaasjes in elkaar klappen. Dat gebeurt als je te veel en te vaak oppervlakkig ademhaalt. Longblaasjes hebben een belangrijke functie: ze zorgen voor de uitwisseling van zuurstof en afvalstoffen. Door een zucht kunnen de blaasjes zich goed vullen met lucht.

Zuchten werkt als een resetknop

Uit onderzoek van de Universiteit van Leuven blijkt dat zuchten een soort reset is van het ademhalingssysteem. Dat is belangrijk omdat je behoefte aan zuurstof per minuut verandert door interne en externe factoren (denk: rennen om de bus te halen).

Het helpt je om te dealen met stress

Bij stress maakt je lichaam een cocktail van hormonen aan die je voorbereiden op actie: vechten of vluchten. Die reactie kenmerkt zich door een snelle, ondiepe ademhaling. Als je stress hebt zucht je meer en dat is maar goed ook: hierdoor wordt je ademhaling beter en kalmeer je.

Emoties reguleren met een zucht

Zuchten kan een manier zijn om je emoties te bevrijden wanneer je geconfronteerd wordt met een frustrerende situatie. Bijvoorbeeld dat je vandaag al twee keer door eigen schuld de trein hebt gemist. Door even flink te zuchten, ebt het baalgevoel weg en komt er weer ruimte in je hoofd.

Wist je dat…

Gemiddeld zuchten we 12 keer per uur.

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock

Gerelateerde artikelen