Zo word je financieel gezond

Aan het eind van de maand vragen je vriendinnen of je zin hebt in een echte meidendag. Lekker een dag zonder kinderen naar de wellness waar jullie zullen genieten van een massage en welke afgesloten zal worden met een gezellig etentje. Na drukke weken op werk klinkt dit als muziek in de oren, maar toch twijfel je. Je hebt namelijk nog een aantal rekeningen liggen die betaalt moeten worden en je hebt het idee dat jouw droger het ieder moment kan begeven. Komt het financieel uit? Eigenlijk niet, maar ontspanning is ook belangrijk. Hoe word je financieel gezond?

Online spaarpotjes

Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig – online spaarpotjes. Deze kan je instellen en terugzien op de app of online omgeving van jouw bank. Hier kan je bijvoorbeeld denken aan een spaarpotje voor:

De vaste lasten

Het vaste lasten potje bestaat onder andere uit de hypotheeklasten of huurkosten, kosten voor abonnementen zoals die van de sportschool of je telefoon en verzekeringen. Wil je helemaal veilig zitten, dan kan je ervoor kiezen om hier een aparte rekening voor aan te maken zonder pinpas zodat echt enkel en alleen dit type kosten wordt afgeschreven.

De boodschappen

Door aan het begin van de maand een bedrag vast te stellen voor de boodschappen, loop je vaak veel bewuster door de supermarkt. Onnodige dingen zoals die extra zak snoep of te dure thee zal je eerder laten liggen en je bent je veel bewuster van aanbiedingen. Door ook nog eens hooguit twee keer per week boodschappen te doen, is de kans op geldbesparing nog groter.

Een vakantie

Hoe fijn is het dat wanneer je op vakantie bent, je je financieel nergens druk om hoeft te maken. Of je nu een wereldreis wilt maken, een week onbezorgd all-inclusive in Spanje wilt doorbrengen of een weekendje Zeeland op de planning hebt staan, door van tevoren een bedrag af te spreken welke je gespaard wilt hebben en wat je dus maximaal in deze periode mag en kan uitgeven weet je exact waar je aan toe bent. En het is een extra leuk doel om steeds wat geld naartoe te schuiven.

Onvoorziene zaken

Bij onvoorziene zaken kan je denken aan de kosten voor een APK die veel duurder is uitgevallen dan dat je van tevoren dacht, of de wasdroger die er na al die tijd toch een keer mee stopt. Zorg ervoor dat je altijd een X bedrag in dit potje hebt zitten, waarvan je zelf denkt dat voldoende is en waardoor je dus niet voor (financiele) verrassingen komt te staan

Leuke dingen

Als je met regelmaat geld opzij zet om er leuke dingen mee te doen is het ook belangrijk om dat niet gelijk de volgende dag weer op te nemen. Geld over houden om leuke dingen mee te doen vereist dat je inzicht krijgt in je geldstromen. Trek er een avond of een dag voor uit en maak een lijst met alles wat je verdient en hebt en alle kosten die je maakt. Wees heel eerlijk en tel alles mee, ook de kleinste uitgaves. Het geld dat je dan overhoudt is het geld waarmee je kunt doen wat je wil. En grote kans dat het eigenlijk heel weinig is. Om financieel gezond te zijn of te worden moet je eerlijk zijn tegen jezelf. Waarop wil je bezuinigen? Waar wil je of kun je ook wel zonder? En hoe hou je je eigen budget zo in de hand dat je aan het eind van de dag geld over hebt om te gaan ‘wijnen met de meiden’?

Beeld: Getty Images

BESTEL HIER
San2203 Pdf 2022 Preview

Ontvang jouw dosis inspiratie voor een healthy lifestyle elke maand op de mat.

Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen