vaak-poepen

Zo vaak zou jij moeten poepen

Ben jij altijd al benieuwd geweest hoe vaak je nu eigenlijk precies zou moeten poepen? Dan hebben wij eindelijk het verlossende antwoord voor je (see what we did there…?)!

De een poept meerdere keren per dag, de ander maar een paar keer per week. Maar hoe vaak zou je nu eigenlijk moeten poepen voor gezonde darmen?

Lees ook: ‘Zo kort zou jij op het toilet moeten zitten

Persoonlijk

Helaas hebben we geen eenduidig antwoord voor je. Hoe vaak je zou moeten poepen is namelijk enorm persoonsgebonden. Toch zijn er wel een aantal vuistregeltjes die je een kleine indicatie kunnen geven wat ongeveer ‘normaal is’. Zo is het gebruikelijk dat er veranderingen in je vaste routines plaatsvinden waardoor je ontlastingspatroon wat ontregeld raakt, maar dit zou in principe nooit langer dan een week mogen duren. Sterker nog: de meeste mensen hebben regelmatige ontlastingspatroon en poepen ongeveer hetzelfde aantal keer op een dag rond hetzelfde tijdstip. Ook is het dus heel normaal om af en toe wat veranderingen te ervaren.

Het antwoord

Maar goed, hoe vaak is nu eigenlijk gezond? De ene persoon poept drie keer op een dag, de ander drie keer in de week – dat is allebei prima! Het belangrijkste is de consistentie: als je iedere week ongeveer even vaak naar het toilet gaat, is dat hoogstwaarschijnlijk wat voor jou ‘gezond’ is. Ook de consistentie van je stoelgang zelf is belangrijk als het gaat om je darmgezondheid: zolang je consistent naar het toilet gaat en je stoelgang, zacht, bruin en niet pijnlijk is, hoef je je nergens druk over te maken!

Bron: Livestrong.com

Gerelateerde artikelen