wijn

Waarom je beter helemaal kunt stoppen met alcohol drinken

Het is een nieuwe trend: om te minderen of zelfs helemaal te stoppen met alcohol. En zo doe je dat…

Steeds vaker zie je berichten over hoe gezond het is om met alcohol drinken te minderen of zelfs helemaal te stoppen. Je zou er beter door kunnen slapen, je huid ziet er stralender uit, je raakt wat overtollige kilo’s kwijt…

Toch is het moeilijk om dat ene glaasje wijn te laten staan tijdens een etentje of een feestje. Met deze tips en wat doorzettingsvermogen gaat het je vast lukken om te minderen of stoppen met alcohol.

Tips

1. Wat wil je precies bereiken?

Zet op een rijtje wat je nu precies wilt bereiken met het stoppen met alcohol. Ben je die katers zat? Wil je beter kunnen presteren op je werk of doe je het vanwege gezondheidsredenen? Schrijf ze op en hang ze op een plek waar je jouw redenen makkelijk kunt teruglezen, bijvoorbeeld op je koelkast.

2. Ga er open in

Naar een feestje gaan en niet drinken, kan een hele uitdaging zijn. Probeer er helemaal voor open te staan als je een etentje/feest/borrel in je agenda hebt staan. Het zal vast een compleet andere ervaring zijn dan wanneer je er met een glas wijn in je hand staat, maar ervaar het en geniet van de hoogte- en dieptepunten.

3. Kijk naar alternatieven

Ben je een wijn of een bierliefhebber: er zijn nu genoeg versies zonder alcohol. Bierdrinkers komen iets beter aan hun trekken omdat de smaak van alcoholvrij bier niet veel verschilt van bier met alcohol. Wijndrinkers moeten even goed zoeken. Omdat alcohol juist voor dat bittere smaakje zorgt, zijn er heel veel non-alcoholische wijnen beschikbaar die wat zoet zijn of erg op druivensap lijkt. Even testen welke jij het lekkerste vindt. Bedenk wel dat er ook in niet alcoholische wijn sulfiet zit. Als je heel toevallig gevoelig bent voor sulfiet zul je gek genoeg merken dat je ook van alcoholvrije wijn een kater kunt krijgen. Is dat het geval, kies dan voor Amé, of maak zelf een drankje met gember en bubbeltjeswater. We vonden zelfs een boek met daarin 60 recepten voor een mocktail!

BESTEL HIER

4. Maak geen excuses

Je hoeft absoluut niet je excuses naar anderen te maken omdat je geen alcohol drinkt. Volgens Kate Bee, oprichter van de Sober School, moet je een mooie glimlach tevoorschijn tevoren en duidelijk zeggen dat je (nu even) geen alcohol drinkt en dat je daar met volle teugen van geniet. Ook al meen je nog niet helemaal wat je zegt, het is het waard om het te zeggen. Bovendien is het volgens Bee moeilijk voor mensen om je een alcoholisch drankje op te dringen als je blij overkomt met je alcoholvrije zelf.

5. Deel je ervaringen met je omgeving

Deel met zoveel mogelijk mensen om je heen dat je aan het minderen bent of wilt stoppen met alcohol. Ze kunnen je aanmoedigen en steunen om vol te houden bij een zwak moment. Misschien raken je vrienden en vriendinnen zelf enthousiast om met je mee te doen omdat ze zien wat het effect kan zijn.

Bron: TheGuardian, beeld: GettyImages

Boekentip

Hulp als je wilt stoppen met drinken
Klik hier

Tip van de redactie

Gerelateerde artikelen