Ochtend Donker 1000x1440

Zo pas je je makkelijker aan aan de wintertijd

30 oktober gaat de wintertijd in, en dat is even wennen. Kom jij dan puffend en kreunend amper je bed uit ’s ochtends? Fris jezelf dan op met deze tips.

Maak een slaapschema

Ook al is het nu ’s avonds eerder donker en ’s ochtends later licht, met een consistent slaapschema slaap je op de langere termijn beter en word je makkelijker wakker, stelt productiviteitscoach en auteur Jeff Sanders in zijn boek The 5 AM miracle: Dominate your day before breakfast. Ga dus elke avond dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op, ongeacht het aantal uur dat je hebt geslapen. Je slaap reguleert die tekorten vanzelf weer en bovendien: ook met minder nachtrust kom je de dag heus wel door.

Koop een lichtwekker

Een wondermiddel is het niet, maar in de herfst en winter kan zo’n wekker het wel nét iets makkelijker maken om uit bed te komen. Een lichtwekker simuleert de zonsopkomst: het licht van de lamp wordt langzaam steeds feller, waardoor je geleidelijk wakker wordt. Tijdens je slaap kun je namelijk wel licht waarnemen en doordat de kamer langzaam wordt verlicht, bereidt je lichaam zich voor op het wakker worden. Ook fijn: de meeste lichtwekkers kunnen geluiden afspelen die het ontwaken wat veraangenamen, zoals een kabbelend beekje, zingende vogels of andere natuurgeluiden. Stukken beter dan zo’n irritante pieptoon.

Snoozen: ten strengste verboden

Snoozen zorgt ervoor dat je overdag dertig (!) procent minder productief bent. Als je constant snoozet, krijg je namelijk slechts een fragment van extra slaap, en die is van slechte kwaliteit. Daarnaast begin je aan een nieuwe slaapcyclus, maar heb je geen tijd om deze af te maken. Je wordt bij snoozen dus telkens gewekt uit je diepe slaap, terwijl wakker worden juist hoort te gebeuren in je lichte slaap.

Herken de mindgame

Als je gaat slapen, neem je je nog zo voor om op tijd wakker te worden, maar als de wekker gaat, zegt een stemmetje in je hoofd dat het beter voor je is om nog vijf minuten te blijven liggen. Een veelgemaakte wake-upfout, want meestal worden die vijf minuutjes er twintig – of meer. Je kunt wel honderd redenen bedenken om in bed te blijven als je nog moe bent, maar dat helpt je niet verder. Schakel die ‘logica’ dus uit en maak van het opstaan ​​een routine. Gaat de wekker, dwing jezelf dan om meteen te reageren. Echt, dat kun je trainen.

Koffie

Amerikaans onderzoek laat zien dat de geur van koffie je energieker en alerter maakt. Maar buiten dat, hoe fijn is het om op te staan terwijl je kop koffie al voor je klaarstaat? Het enige wat je hoeft te doen is de timer instellen op je koffiezetapparaat. Heeft je koffieapparaat geen timer, zet dan een ouderwetse schakelklok op het stopcontact. Als dit niet werkt om jou je bed uit te krijgen…

Neem de tijd

Het lijkt misschien een opgave, maar probeer het eens: zet je wekker een half uur eerder en gebruik die extra dertig minuten voor een beetje me-time. Een tijdschrift lezen, uitgebreid ontbijten, een paar relaxte yogaoefeningen, dat is een stuk prettiger je dag beginnen dan je haasten naar je werk. Krijg je jezelf zover om in alle vroegte een stukje te gaan hardlopen, dan ben je helemaal goed bezig: onderzoek toont aan dat mensen die sporten in de ochtend de rest van de dag veel meer energie hebben.

Tekst: Annemiek de Gier

Tip van de redactie

Philips HF3531/01 Wake-up light
Wakeup Light Ad
Bestel hier