Oranje Tompouce 1000x1440

Zó lang moet je wandelen om een oranje-tompouce te verbranden

Koningsdag en de tompouce zijn een gouden paar. Reken maar dat veel Nederlanders van deze vette hap genieten op Koningsdag. Weet jij hoe lang je over de vrijmarkt moet wandelen om één tompouce te verbranden?

Of je nu op een kleed op de vrijmarkt zit of thuis voor de buis het koningspaar volgt: voor een oranje-tompouce is altijd plek. Je kunt ‘m met de hand in grote happen verorberen, de lagen van elkaar halen en één voor één opeten of eerst de bovenkant opeten en dan de rest… Hoe je ‘m ook wendt of keert, het eten van een tompouce is een oer-Hollands ritueeltje.

Waar komt de tompouce vandaan?

Je verwacht het daarom niet, maar eigenlijk komt de tompouce uit Frankrijk. Het oorspronkelijke gebakje bestaat uit drie lagen bladerdeeg met banketbakkersroom en heet ‘millefeuille’, oftewel ‘duizend laagjes’. Het werd in 1600 al voor het eerst gemaakt. Ook in andere landen bestaat een soortgelijk baksel, maar dan steeds met een andere naam.

Run op de tompouce

Halverwege 1800 pikt een Amsterdamse banketbakker de tompouce op, maar het gebakje wordt pas echt een ‘Hollands erfgoed’ als HEMA ‘m gaat verkopen in 1932. Alleen daar vliegen er 14 miljoen over de toonbank ieder jaar, laat Norbert Cappetti van HEMA weten aan Eenvandaag. Rond Koningsdagsdag ontstaat er een enorme run op de krokante traktatie en worden er 22 keer zoveel verkocht als op andere dagen.

Lees ook: Recept: Koningsdagcocktail

Vette hap

En dan nu de hamvraag: hoeveel rondjes over de vrijmarkt moet je lopen om één tompouce te verbranden? In een tompouce zitten 288 calorieën, volgens het Voedingscentrum. Om 300 calorieën te verbranden moet je 60 minuten stevig wandelen: met een uurtje rondlopen zit je dus goed.

Het is te verwachten, maar wat betreft suiker en vetten is de tompouce royaal. Er zit 23,8 gram suiker in en 2,6 gram verzadigd vet. Een gemiddelde vrouw kan het beste maximaal 22 gram verzadigd vet eten volgens de Hartstichting en een man 28 gram. Voor suiker geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 50 gram per dag, dus daar krijg je met je tompouce al een flinke portie van binnen.

Tip van de redactie:

De Fitbit Versa voorziet je van gepersonaliseerde inzichten welke je helpen om jouw doelen te bereiken. Met je work-out om je pols kan je snel van start. Ben je meer een renner of fietser dan geeft de GPS tracker je inzicht in afgelegde kilometers en bijbehorende tijden. En ga je naar bed, ook dan gaat de watch met je mee. De Fitbit Versa volgt automatisch de tijd die je doorbrengt in lichte, diepe en REM-slaapstadia en helpt je hiermee om de kwaliteit van slapen te verhogen. En dit is nog maar een fractie van wat deze Fitbit allemaal kan… Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Fitbit Versa

Fitbit Versa

Smartwatch dames - Peach

BRON: EENVANDAAG, VOEDINSGCENTRUM, HARTSTICHTING