Pms-klachten

Zit jij in de vervroegde overgang?

Negeer jij mogelijke overgangsklachten omdat je toch nog lang geen 50-plusser bent? Misschien was dat te voorbarig… Het zou ook kunnen dat je in de vervroegde overgang zit. Alhoewel het niet enorm gebruikelijk is om voor je vijfenveertigste al in de overgang te komen, gebeurt het weleens. Dit zijn 6 symptomen die erop kunnen duiden dat je wellicht in de vervroegde overgang zit.

1. Je bent onregelmatig ongesteld

Ben jij heel onregelmatig ongesteld of ben je helemaal gestopt met menstrueren? Dat zouden beide tekenen kunnen zijn van de vervroegde overgang. Dat houdt namelijk in dat je eierstokken niet meer dezelfde hoeveelheid oestrogeen aanmaken als ze voorheen deden en je hormooncyclus begint te veranderen. Als je deze symptomen herkent, ga er dan vooral eens mee naar de huisarts. Een tekort aan oestrogeen zou er namelijk voor kunnen zorgen dat je botten brozer worden als je ouder wordt.

Lees ook: ‘Niet alleen de overgang kan voor opvliegers zorgen

2. Je hebt last van vaginale droogheid

Vaginale droogheid is niet bepaald een pretje. Toch komt het geregeld voor, maar er zijn weinig vrouwen die er ook daadwerkelijk iets mee doen. Alhoewel vaginale droogheid door verschillende factoren kan worden veroorzaakt – denk aan zwembadchemicaliën, zeep, antidepressiva en de anticonceptiepil – is het ook een teken dat de klieren in je vagina minder natuurlijke afscheiding produceren. Dit gebeurt wanneer je oestrogeenlevels zakken, bijvoorbeeld als je borstvoeding geeft of door de vervroegde overgang gaat. Het zou dus een teken kunnen zijn!

3. Je hebt geen zin meer in seks

Heb jij een verminderde seks drive zonder logische reden? Heb je verder geen stress-symptomen en ben je ook niet constant moe? Dan zou het kunnen dat je in de vervroegde overgang zit. Je hormoonlevels veranderen dan namelijk: des te hoger je oestrogeenlevel, des te hoger je libido, en vice versa. Ook lijkt het erop dat vrouwen met een verlaagd libido in de overgang ook meer last hebben van slaapproblemen en nachtelijk zweten (lees hieronder meer hierover).

4. Je hebt last van opvliegers en nachtzweten

Een van de meest voorkomende oorzaken van nachtelijk zweten bij vrouwen is het fluctueren van de oestrogeenlevels. De overgang wordt vaak geassocieerd met opvliegers, dus het komt ook geregeld voor dat vrouwen ook meer gaan zweten in hun slaap. Het zweten dankzij de overgang kan heel onvoorspelbaar zijn, maar je kunt met je huisarts overleggen of hormoonvervangtherapie wellicht iets kan zijn om je temperatuur onder controle te houden.

5. Je hebt totaal geen energie

Een aantal jaar geleden heeft de North American Menopause Society een verband ontdekt tussen chronische vermoeidheid en de vervroegde overgang, waarbij patiënten met chronisch vermoeidheidssyndroom aanzienlijk meer overgangsklachten, zoals bekkenpijn, onregelmatige menstruatie en andere symptomen, ervoeren dan vrouwen zonder vermoeidheid. Ook worden slaapproblemen vaak met de overgang geassocieerd, dus als je geen energie hebt door regelmatig slecht slapen, zou dat een teken kunnen zijn.

6. Je voelt je opgejaagd

Drastische veranderingen in je humeur, zoals je heel slecht voelen zonder logische reden of intense sensaties of paniek ervaren die je niet eerder hebt ervaren, kunnen tekenen zijn dat je in de vervroegde overgang zit. Deze veranderingen kunnen namelijk worden veroorzaakt door schommelende hormonen, wat weer een gevolg is van de vervroegde overgang.

Bron: Women’s Health UK

Gerelateerde artikelen