Vrouw Onder Dekbed Ochtend 1000x1440

Welk dekbed kies je voor het najaar?

Zo lig je nog in bed te zweten tijdens een broeierige zomernacht, en zo is het ineens weer wintertijd en wil je warm onder de wol. Hoe kies je het beste dekbed voor het najaar?

Hoe warm een dekbed is, kun je ziet aan de warmteklasse ervan. Over het algemeen zijn dekbedden in Nederland opgedeeld in vier klassen:

  • Winterdekbed (warmteklasse 1, een dekbed voor de herfst en winter)
  • All year dekbed (warmteklasse 2, een dekbed voor het hele jaar)
  • All year light dekbed (warmteklasse 3, een iets minder warm dekbed voor het hele jaar)
  • Zomerdekbed (warmteklasse 4 een dekbed voor de lente en zomer)

Als je een winterdekbed kiest, kun je dus het beste gaan voor een dekbed in warmteklasse 1 of 2.

Welk materiaal neem je?

Wollen dekbed

Wol is als natuurlijke vulling is isolerend, ventilerend en duurzaam. Het is redelijk stevig en houdt warme goed vast, zonder dat het broeierig wordt. Een wollen dekbed is het zwaarst van alle dekbedsoorten. Je kunt een wollen dekbed niet wassen. In plaats daarvan laat je ‘m regelmatig opfrissen in de buitenlucht. Het lanoline (wolvet) in de wol zorgt er echter voor dat het materiaal weinig vuil opneemt.

Katoenen dekbed

Heb je het snel warm en hou je van een ‘stevig’ dekbed? Dan is katoen een goede keuze. Het is wat zwaarder van gewicht, maar neemt erg goed vocht op. Ook kan katoen in de wasmachine, en is het onderhoud dus simpel.

Bamboe dekbed

Bamboe is een sneldrogend materiaal, dat lichter en luchtiger is dan katoen. Het kan in de wasmachine, is antibacterieel en heel geschikt voor als je last hebt van allergieën. Het nadeel van bamboe is dat het minder goed isoleert dan andere natuurlijk materialen, al maakt dat een bamboe dekbed wél erg luchtig.

Donzen dekbed

Dons is veerkrachtig, ademend, zacht en licht. Een donzen dekbed heeft een fijn, knisperend gevoel als je eronder ligt. Dons is luchtig waardoor het veel warmte vasthoudt en licht aanvoelt. Een donzen dekbed is heel geschikt voor als je het snel warm hebt, maar geen zwaar dekbed wilt. Je kunt kiezen tussen eenden- en ganzendons. Het verschil zit in een aantal dingen. Zo is eendendons goedkoper, maar ook zwaarder (er moet meer van in het dekbed om dezelfde warmte te bereiken) en niet geheel geurloos. De kwaliteit van dons wordt uitgedrukt in vulkracht. Hoe hoger die waarde des te kwalitatiever het dons. Ganzendons heeft grotere, zachtere vlokken en wordt over het algemeen gezien als een luxer product dan eendendons. Dat wil echter niet zeggen dat eendendonsdekbedden altijd van lagere kwaliteit zijn.

De kwaliteit van dons meet je namelijk aan vulkracht. Hoe hoger de waarde, des te kwalitatiever de dons. Eenden- óf ganzendons met een vulkracht van 120 mm/30 gr tot een waarde van 150 mm/30 gr is bijvoorbeeld van goede kwaliteit. Dons met een vulkracht hoger dan 150 mm/30gr is van de beste kwaliteit. Let daarom op de vulkracht wanneer je een donzen dekbed koopt.

Synthetisch dekbed

‘Synthetisch’ is een verzamelnaam voor niet-natuurlijke dekbedvulling, zoals polyester vezels en microvezel. Het voordeel van synthetische dekbedden is dat ze gewoon in de wasmachine kunnen, anti-allergisch zijn en een fijn prijsje hebben. Wel isoleren ze over het algemeen minder goed en nemen ze minder goed vocht op, dan bijvoorbeeld wol en dons.