Voorlezen 1000x1440

Welk boek lees jij je kind voor?

Veel kinderen kunnen er niet genoeg van krijgen: voorgelezen worden. Ook als ze het verhaal al helemaal uit hun hoofd kennen en ook als ze eigenlijk al “te groot” zijn om voorgelezen te worden. Dat komt natuurlijk doordat ze lekker bij mama (of papa) op schoot kunnen kruipen, even helemaal kunnen ontspannen en niets anders hoeven te doen dan luisteren. Maar wist je dat er ook grote voordelen zijn aan voorlezen?

Voorlezen heeft een positieve invloed op de taalontwikkeling, de woordenschat en de fantasie van je kindje. Daarom is het écht niet vreemd om zelfs je baby al voor te lezen, nog voor hij of zij kan praten!

Maar ook voor moeders (en vaders) heeft voorlezen veel voordelen. Alleen al dat relax-momentje met je kindje op schoot en het zien hoe je kind een eigen voorkeur ontwikkelt voor bepaalde verhalen. Gebruik je het voorlezen als naar-bed-ritueel? Dan zul je merken dat je kindje rustiger slaapt op het moment dat je, op een ontspannen manier, fijn een boekje voorleest.

Welke boeken kies je?

Voor de allerkleinsten (0-5 jaar)

Het is belangrijk om boeken te kiezen die passen bij de leeftijd van je kind. Zo zijn er voor de allerkleinsten de Bumba boekjes. Je kent Bumba vast van de korte filmpjes over de clown die allerlei reizen maakt en mensen en dieren ontmoet. Als je kind daar fan van is, dan is het voorlezen uit een van de Bumba boekjes vast een groot succes. Deze boekjes zijn ook in leuke vormen te koop. Je kunt zelfs Bumba boekjes vinden met stickers om je kindje te motiveren z’n bordje leeg te eten, op het potje te gaan en zelf op te ruimen.

Voor kleuters (4-6 jaar)

Heeft jouw kind al een echte voorkeur voor auto’s? Dan zijn de boekjes van Cars natuurlijk perfect. Met Bliksem McQueen, Takel en Sally Carrera die de spannendste avonturen beleven op de racebaan wordt voorlezen een feest. En wat denk je van Paw Patrol? Ryder, Chase, Skye en Marshall zijn hondjes die iedere keer de boel weten te redden. Ook Brandweerman Sam is op deze leeftijd een groot succes. Brandweerman Sam en zijn trouwe hondje Radar zorgen er altijd weer voor dat iedereen veilig is.

Voor kinderen van 7-9 jaar

Veel van de boekjes voor kleuters blijven leuk voor de iets grotere kinderen. Al zijn prentenboeken en kijk-en-vind-boeken voor deze leeftijd ook erg leuk. Je kunt nu al gaan kiezen voor klassiekers als De Kleine Prins en natuurlijk de spannende De Vijf-boeken van Enid Blyton. Ook alle boeken van de Disney boekenclub zijn uitermate geschikt voor deze leeftijd en ook nog eens heel leuk om voor te lezen.

Voor kinderen van 10-12 jaar

Kinderen van 10 tot 12 jaar zullen (waarschijnlijk) niet meer alle dagen voorgelezen willen worden, maar zo af en toe is dat nog steeds fijn. Even een momentje van ontspanning na alle prikkels van de dag. Kies dan voor een boek van Saskia en Jeroen van Jaap ter Haar of één van de spannende boeken uit de Nachtwacht-serie. Je zult zien dat ook jouw grote vent of meid nog steeds kan genieten van het voorgelezen worden. 

Hoe kom je aan deze boeken?

Je kunt alle bovengenoemde boeken en nog veel meer online bestellen bij Kinderboekjes. Als ouder zul je precies weten welke boeken goed passen bij je kind (al blijft het soms een mysterie waar juist díe interesse vandaan komt), maar ook als oom of tante, opa of oma kun je hier goed terecht. Het gemak van shoppen via deze (zeer uitgebreide) webshop zit ‘m erin dat je heel gemakkelijk kunt kiezen op leeftijd. Wordt je neefje 6? Wordt je nichtje 11? Dan kun je in die betreffende leeftijdscategorie kijken welke boeken geschikt zijn voor die leeftijd. Dat is wel zo gemakkelijk. Ook staat er bij ieder boek een beschrijving en kun je vanuit het boek dat je op je scherm ziet doorklikken naar de eventuele rest van de serie. Een andere mogelijkheid is het zoeken op auteur. Heb jij mooie herinneringen aan een bepaalde schrijver? Dan is het wel bijzonder om juist een boek van deze schrijver zelf voor te lezen of cadeau te doen!

Dit artikel is een externe bijdrage.