Vrouw28315362892 1000x1440

Wat te doen na je pensioen?

Heb jij eindelijk de pensioengerechtigde leeftijd weten te bereiken? Dan is het tijd om te stoppen met werken. Althans, voor een werkgever! Waar de grens vandaag de dag op 67 jaar ligt, zien we dat veel mensen nog vitaal genoeg zijn om het nodige te kunnen doen. Het is daarom dus ook niet voor niets dat veel mensen ervoor kiezen na hun pensioen nog even door te gaan met van alles en nog wat.

Omdat je toch keurig krijgt doorbetaald, hoef je je om het financiële aspect in ieder geval geen zorgen te maken. Ben je zelfstandig ondernemer, dan is pensioenaanbieders vergelijken wel verstandig. Zo weet je in ieder geval zeker dat je nadat je stopt met werken, voldoende geld krijgt overgemaakt om van te kunnen leven. Een andere optie is aandelen kopen. Zo kun je gedurende de tientallen jaren die je werkt, iedere maand een vast bedrag investeren, zodat je uiteindelijk een dusdanig vermogen hebt weten op te bouwen dat je deze periode kunt overbruggen. Maar wat ga je eigenlijk doen na je pensioen?

Tips die jij kunt doen na je pensioen

Er zijn veel dingen die mensen doen nadat ze met pensioen zijn gegaan, en de specifieke activiteiten die het meest aantrekkelijk zijn, hangen af van iemands interesses en financiële situatie. Wat we vooral vaak zien, is dat mensen ontzettend veel waarde hechten aan genieten. Omdat er daarnaast nog zoveel meer te gekke dingen zijn om te doen, hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet. Zo kun je zelf kiezen wat jij het beste bij jezelf vindt passen.

Reizen: Veel mensen gebruiken hun pensioen als een kans om nieuwe plaatsen en culturen te verkennen.

Vrijwilligerswerk: Sommige mensen vinden voldoening in het teruggeven aan hun gemeenschap of het helpen van anderen door middel van vrijwilligerswerk.

Hobby’s: Pensionering kan de tijd en vrijheid bieden om meer energie te steken in hobby’s en interesses die tijdens de werkzame jaren misschien verwaarloosd zijn.

Deeltijdwerk: Sommige mensen kiezen ervoor om parttime te blijven werken na hun pensioen, hetzij voor het inkomen of voor het gevoel van doel en structuur dat werk kan bieden.

Breng tijd door met familie en vrienden: Pensioen kan een geweldige tijd zijn om relaties te versterken en meer tijd door te brengen met dierbaren. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een vaste dag in de week te gaan oppassen op de kleinkinderen.

Blijf niet stilzitten

Wat je vaak merkt, is dat de mensen die niets doen en vooral thuis blijven, ook mentaal heel snel achteruit gaan. Waar je tijdens je werkperiode nog volop werd uitgedaagd, is dit thuis natuurlijk niet meer het geval. Om ervoor te zorgen dat je niet in een sociaal isolement komt, is het vooral van belang dat je bezig blijft en onder de mensen komt. Vrijwilligerswerk is daarom een goede eerste stap om te wennen aan het leven als ‘pensionado’. Je zult merken dat wanneer je direct structuur aanbrengt, het allemaal een stuk prettiger is.

Dit is een gesponsord bericht.