Wat is het apenpokkenvirus?
27 mei 2022
Er is een nieuw virus in Europa: het apenpokkenvirus of monkeypox. Wat houden apenpokken in?
Het ene virus is de deur nog niet uit of we staan alweer voor het volgende: het Afrikaanse apenpokkenvirus werd in mei 2022 in Europa vastgesteld. Het is een milde variant van het pokkenvirus, dat eeuwenlang een ernstige bedreiging was voor onze gezondheid maar in de jaren ’70 is uitgeroeid met een wereldwijd vaccinatieprogramma.
Symptomen van monkeypox zijn koorts, hoofdpijn, spierpijn, gezwollen lymfeklieren, rillingen en moeheid. Binnen 1 tot 3 dagen krijg je huiduitslag op het gezicht in de vorm van vlekken en blaasjes. Deze verspreid zich vervolgens over het hele lichaam. De blaasjes drogen op tot korstjes die na 2 tot 3 weken van je huid afvallen.
Je kunt het apenpokkenvirus krijgen door contact met een besmet persoon of dier. Het kan je lichaam binnendringen via je slijmvliezen en open wondjes. Ook verspreid het virus zich via druppels uit blaasjes of uit de mond-keelholte.
Onduidelijk
Hoe het virus in Nederland is gekomen in niet duidelijk, maar bekend is dat de eerste besmette Nederlanders geen directe connectie hadden met de regio’s in West- en Midden Afrika waar het virus vandaan komt. Er wordt onderzocht hoe het virus zich ontwikkeld.
Bron: RIVM