moe

Wanneer moet je met vermoeidheid naar de dokter?

We zijn allemaal druk, logisch dat je moe bent. Toch? Wanneer is het tijd om met je vermoeidheid naar de dokter te gaan?

1. Als je ook andere klachten hebt
Gaat je vermoeidheid samen met andere klachten? Check bij twijfel bij je huisarts of het verstandig is om langs te komen. Denk aan een voedselallergie, of een infectie, een botbreuk, psychische problemen. Er zijn heel veel oorzaken mogelijk van langdurige vermoeidheid. Het kan helpen om met een zorgverlener, een arts of een voedingsdeskundige te kijken naar je klachten en mogelijke oorzaken en oplossingen.

2. Als je genoeg slaapt
Krijg je iedere nacht rond de acht uur slaap en vallen je ogen overdag toch bijna dicht? Dat kan een keer gebeuren, maar als het structureel wordt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Misschien slaap je wel genoeg uren, maar slaap je niet diep genoeg.

Lees ook: In het weekend bijslapen werkt niet

3. Als je er al wekenlang last van hebt
Houdt je vermoeidheid lange tijd aan en beïnvloedt het je dagelijks leven, dan is het tijd om naar de huisarts te gaan. Twijfel je? Hou dan een vermoeidheidsdagboek bij en geef elke dag een cijfer. Tien is bruisend van energie, één betekent dat je de hele dag doodop bent.

4. Bij twijfel
Heb je het idee dat er iets niet goed zit, vertrouw dan op je gevoel en voel je niet bezwaard om een afspraak bij je huisarts te maken.

Denk niet bij voorbaat dat er niets te doen is tegen vermoeidheid. Overigens gelden deze adviezen voor vermoeidheid zonder dat er iets anders aan de hand is. In geval van verdriet, rouw of bij ernstige ziektes, na een operatie of een virusinfectie kun je ook langdurig moe zijn. En ook in dat geval is het goed om een arts te raadplegen.

Tekst Santé| Beeld: GettyImages

Tip van de redactie

Samsung Galaxy Watch Active 2
Smartwatch Ad
Shop