Waarom word je slaperig van hitte?
6 augustus 2023
Op de heetste uren van de dag is het ineens een stuk lastiger om actief en productief te zijn. Waarom worden we slaperig van hitte?
In warme landen als Spanje is het heel normaal om tussen de middag een siësta te houden. Daar is niet alleen culturele, maar ook biologische verklaring voor, onderzochten neurobiologen van Northwestern University.
Temperatuur beïnvloedt het eet- en slaapgedrag van mensen en dieren. Je ligt te woelen in bed op een hete zomernacht en wilt het liefst nog een keer omdraaien op de winterochtend. Voor dieren geldt dat veranderingen in temperatuur een teken zijn om zich aan te passen aan de veranderende seizoenen. Zo weet een beer bij extreme kou dat het tijd in om in zijn winterslaap te gaan, bijvoorbeeld.
Inwendige thermometer
Hoe deze inwendige thermometer precies werkt in onze hersenen weten we nog niet helemaal, maar een nieuwe studie geeft meer duidelijkheid. Wetenschappers onderzochten het slaapgedrag onder invloed van temperatuur bij fruitvliegjes. Deze beestjes houden namelijk van dezelfde temperaturen als mensen en hebben een vrijwel onverstoorbare slaap, waardoor ze goed te onderzoeken zijn.
Hieruit blijkt dat fruitvliegen voorgeprogrammeerd zijn om midden op de dag een dutje te doen. De hersenneuronen die informatie over warmte ontvangen, maken deel uit van het bredere systeem dat slaap reguleert. Als het heet is, wordt een ‘warm circuit’ actief in de hersenen en blijven de neuronen die de middagslaap bevorderen langer aan. Hierdoor gaat de fruitvlieg langer slapen in de middag op het heetste moment van de dag. Volgens de onderzoekers is dit een aanwijzing dat een siësta houden ook in de hersenen van een mens mogelijk voorgeprogrammeerd gedrag is.
Bron: Scientas.nl