slaap

Waarom komen slechte slapers slecht van hun stress af?

Je hebt last van stress, je slaapt slecht en de volgende dag voel je je eigenlijk net zo slecht als de dag ervoor. Onderzoekers hebben nu ontdekt waarom slechte slapers moeilijk van hun stress en angsten afkomen.

 

Volgens slaaponderzoeker Eus van Someren van het Nederlands Herseninstituut is een onrustige REM-slaap (Rapid Eye Movement) de boosdoener, meldt RTLnieuws.nl. Tijdens de REM-slaap heb je heftige dromen waarin de afgelopen dag in combinatie met fantasieën zich afspelen. Een rustige REM-slaap helpt bij het verwerken van negatieve ervaringen, maar een slechte REM-slaap gebeurt het tegenovergestelde.

Lees ook: Als je niet slaapt, rust je dan toch uit?

Onderzoek

Voor het onderzoek werden er 30 goede en slechte slapers onderzocht. Terwijl ze in een MRI-scanner lagen kregen ze een geluidsfragment van zichzelf te horen, waarop ze valse karaoke zongen. Op de hersenscans was de schaamte te zien die ze hadden na het horen van de opnames doordat de amygdala, de sirene van de hersenen, sterk oplichtte. Ook werd de elektrische activiteit van de hersenen worden opgemeten zodat kon worden gezien hoe goed iemand sliep.

Nachtrust

De volgende dag kregen de deelnemers aan het onderzoek hetzelfde fragment te horen. Het bleek dat bij de deelnemers die goed sliepen de sirene van de hersenen helemaal niet meer oplichtten. Met een goede nachtrust hadden zij de slechte ervaring blijkbaar verwerkt. Bij de slechte slapers lichtte de sirene van de hersenen weer sterk op.

Gerelateerde artikelen