Wat is sporttape precies en waar moet je op letten bij het aanbrengen?
28 februari 2019
Soms gebruiken sporters felgekleurd tape om steun te geven aan spieren en gewrichten en om blessures sneller te laten genezen. Maar hoe werken die stukjes tape nu precies? En wat is het verschil met ‘normaal’ tape?
Wat is het verschil tussen ‘gewoon’ sporttape en kinesiotape?
Het grootste verschil is dat de klassieke, witte sporttape niet elastisch is. Daarom wordt deze tape vaak gebruikt voor het immobiliseren en stabiliseren, terwijl het elastische kinesiotape ook bij andere behandelmethoden kan worden gebruikt. Zo kan het de werking van gewrichten verbeteren en je spierstelsel ondersteunen.
Lees ook: 3 signalen dat je tegen een blessure aan zit
Kinesiotape is er in verschillende kleuren, is er een verschil in werking?
Nee. Kinesiotape komt uit Japan en de kleuren komen voort uit kleurentherapie. Blauw zou ontspannen en wordt daarom gebruikt bij ontstekingen. Rood staat voor kracht en wordt ingezet om de bloedcirculatie te bevorderen. Die kleuren zijn dus vanuit psychologisch oogpunt ontwikkeld. De tapes zijn van hetzelfde materiaal, dus de werking is hetzelfde.
Waar moet je opletten bij het aanbrengen van sporttape?
Bij het aanbrengen, vooral bij kinesiotape, is het erg belangrijk om het juiste effect te krijgen. Zit de tape te los, dan biedt het geen ondersteuning. Is de tape met te veel druk of rek aangelegd, dan kan dit leiden tot huidirritatie en een verminderde bloedtoevoer. Let er in elk geval op dat je de tape glad aanbrengt, zonder kreukels, om blaren te voorkomen. Gebruik je voor de eerste keer tape? Laat het tape aanbrengen door een professional. Een fysiotherapeut kan je precies uitleggen welk soort tape je nodig hebt en hoe je dit in het vervolg zelf kunt aanbrengen.
Dit artikel verscheen eerder in de Santé van april 2018 | Beeld: Shutterstock