Vetten 000x1440

Vet verliezen door gezonde vetten te eten: zo werkt dat

Hear, hear: om vet kwijt te raken, moet je goede vetten eten. Zo werkt dat.

Van goede vetten krijg je géén extra vetcellen en geen hoger cholesterol. Vooral als je bewerkte koolhydraten eet, maakt je alvleesklier veel insuline aan om deze koolhydraten om te zetten in glucose. Maar insuline heeft nog twee andere taken: het opslaan van nieuwe lichaamsvetten en het tegengaan van de vetverbranding. Dus hoe meer glucose er wordt aangemaakt, hoe moeilijker het wordt om van je overtollige kilo’s af te komen. Om af te vallen, moet het insulinelevel in je bloed laag zijn. En dat is het geval als je bloedsuikerspiegel niet te veel schommelt. Bijvoorbeeld door witmeelproducten te laten staan en te gaan voor goede koolhydraten (groente, fruit) en goede vetten (avocado, olijfolie, vis, noten).

Gezond vs. ongezond

Verzadigde vetten worden vaak gezien als de vijand. Ze zitten onder andere in koek, gebak en snacks, maar ook in dierlijke producten zoals vet vlees, volle melkproducten en volvette kaas. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol van het bloed en dat is slecht voor de bloedvaten en verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, aldus het Voedingscentrum op haar website. Het Voedingscentrum raadt dan ook aan om producten met veel verzadigd vet te vervangen door producten met veel onverzadigd vet.

Uit de hoek van de orthomoleculaire, natuurlijk geneeskunde klinken weer andere geluiden. Verzadigde vetten zouden niet per se ongezond zijn. Sterker nog: er zouden zelfs healthy verzadigde vetten bestaan. Richard de Leth is specialist in gezondheidsmanagement, auteur en expert op het gebied van vitaliteit en gezondheid: “Ongezonde vetten worden vaak gezien als de vijand. En er zijn zeker verzadigde vetten die ongezond zijn. Maar er zijn ook verzadigde vetten die wél healthy zijn. Gezonde verzadigde vetten zitten bijvoorbeeld in kokosolie, ghee, moedermelk en roomboter. We zijn bang gemaakt voor vetten, waaronder verzadigde vetten. En dus zijn we er minder van gaan eten en zijn we als vervanging meer geraffineerde (fabrieks)producten gaan eten. Op die manier krijgen we veel transvetten binnen en minder plantaardige voeding, zoals groenten. Dáár zit een groot probleem. Als je op een broodje met kaas roomboter (verzadigd vet) smeert, is de roomboter het gezondste onderdeel van de maaltijd, omdat het een gezonde bouw- en brandstof is.”

Onderzoek

Ook recent onderzoek (US National Institute of Health) laat zien dat het eten van verzadigde vetten niet per se een effect heeft op sterfte, vaatziektes en suikerziekte. Cardioloog Remko Kuipers: “Pas als je je biefstuk en vis vervangt door koolhydraten (suikers) gaat het mis. Dan heb je dertig procent meer kans op hart- en vaatziekten.”

De echte bad guys

Een lastige kwestie dus, die verzadigde vetten, waar zelfs experts het niet met elkaar over eens zijn. Waar wél overeenstemming over is, is dat transvetten de échte bad guys zijn. Sinds 1913 wordenfabrieksmatig plantaardige oliën (omega 6) zoals zonnebloemolie geproduceerd en als goedkope hulpstof aan voeding toegevoegd. Deze transvetten komen in de natuur niet voor en zijn enkel het product van kunstmatig bewerkte voeding. Denk aan: kant-en-klare sauzen, marinades, koek, gebak en veel toetjes. Transvet is gif voor je lichaam, omdat het de cellen beschadigt.

Als je natuurlijke voedingsmiddelen eet, zit je goed. Denk aan wild vlees en vette vis, paddestoelen, eieren, noten, zaden, groente en fruit. Het best kun je kunstmatig geproduceerd voedsel als traktatie zien. Dus niet als dagelijkse snack, maar liever als wekelijkse foute hap. Zorg ervoor dat je maaltijden uit evenveel goede vetten (vis, avocado, walnoten), goede koolhydraten (groente, fruit) en goede eiwitten bestaan (zoals eieren, kokosyoghurt en amandelmelk). Zo houd je je vetzuren goed in balans.

Tekst: Esmir van Wering

Genoten van dit artikel? Dit artikel stond in het blad Santé, dat maandelijks in de winkel ligt!

Tip van de redactie

Samsung Galaxy Watch Active 2
Smartwatch Ad
Shop