Slaapdetox

Verbeter je slaap: detox je darmen met deze Santé-aanbieding

Een gezonde darmflora kan de kwaliteit van je nachtrust verbeteren, zeggen experts. Dus meldt slechte slaper Esmir (45) zich aan voor een slaapdetoxkuur. Zes dagen aan de shakes en sapjes. Is dit haar ticket naar dromenland? Maak ook gebruik van de Santé-aanbieding!

Als mijn vriend en ik tegelijk naar bed gaan, is hij binnen vijf minuten vertrokken. Vrijwel meteen begint ook zijn gesnurk en daardoor lig ik vervolgens urenlang te draaien en te woelen. Maar ook als hij er niet is, staar ik ’s nachts gemiddeld drie uur naar het plafond. Niet omdat ik gestrest ben of pieker, dat is het hem juist. Ik lig (meestal) heerlijk, ik kan alleen de slaap niet vatten. Alleen na een stevige rum-cola lukt het me om snel in slaap te komen. Maar dan slaap ik weer extra licht door de alcohol en lig ik halverwege de nacht alsnog wakker. Kortom: lekker slapen is voor mij best een uitdaging.

Speciale ‘goede-nachtrustthee’, een donkere slaapkamer en geen social media vlak voor bedtijd: ik doe bij mijn weten alles volgens het boekje, maar het maakt allemaal niks uit. En toen las ik het boek Superslapen van Floris Wouterson, slaapexpert bij Sleepwise. Volgens hem is je darmflora een van de meest bepalende factoren voor een goede nachtrust.

Darmen

Wouterson: “Je darmen bevatten vierhonderd keer méér melatonine dan de pijn-appelklier en evenveel verschillende neurotransmitters als je brein. Eén daarvan, GABA, helpt je bijvoorbeeld te ontspannen en de hersenactiviteit te vertragen, waardoor je makkelijker in slaap valt.”

Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je darmbacteriën al na drie nachten slecht slapen van slag zijn. “En als je darmflora uit balans is, raakt vervolgens ook je bioritme in de war. Dat komt doordat je darmflora onder andere je bioritme aanstuurt, en dus bepaalt hoe je slaapt.”

Nooit gedacht dat mijn gebrek aan slaap kan worden veroorzaakt door mijn darmen. Ik eet behoorlijk healthy, dus ik dacht dat het met mijn darmbacteriën ook wel goed zat. Niet dus. Wouterson legt uit: “Je hebt drie verschillende soorten bacteriën in je darmen: goede, neutrale en slechte bacteriën. En afhankelijk van wat je eet, muteren de neutrale bacteriën in goede of slechte varianten.”

Moodswings

De grootste boosdoener is de biofilm, meent Wouterson, een soort tandplak die zich aan de binnenkant van je darmen vormt en zo de werking van je darmen verslechtert. Een biofilm zit niet alleen in je darmen: het is bijvoorbeeld ook dat slijmerige laagje om bloemstengels wanneer je die te lang in de vaas laat staan. Er is echter niks ‘bio’ aan. Bacteriën hopen zich erin op en nog vervelender: het droogt je darmslijmhuid uit. Dit belemmert de opname en afgifte van voedingsstoffen en hormonen door de darmwand, wat op den duur je hormoonhuishouding kan ontregelen. Gevolg? Je hebt maar weinig energie, je krijgt moodswings en snaaitrek, bent sneller down en gepikeerd én je slaapt beroerd. Die moodswings heb ik gelukkig niet. Maar snaaitrek? Ja. Check. En overdag heb ik soms een pittige energiedip.

Babyvoeding 

De zesdaagse slaapdetoxkuur van Wouterson belooft de biofilm in je darmen aan te pakken. Het klinkt voor mij als een droom om de hele nacht door te kunnen slapen en uitgerust wakker te worden, dus dat wil ik wel proberen.

Weten hoe dit afloopt? In het oktober-nummer van Santé kun je lezen of de slaapdetox Esmir heeft geholpen.

Wil jij ook de slaapdetox proberen?

De zesdaagse detox van Sleepwise bestaat uit zeven shakes per dag. Die kun je aanmaken met vruchtensap of kokoswater voor de smaak, dan krijg je iets meer calorieën binnen. Je begint met twee dagen afbouwen en sluit af met twee dagen opbouwen, waarbij je alleen opgewarmde groenten en groentesoep eet, het liefst biologisch. Alcohol, koffie  en vetten zijn een no-go. Koffie en alcohol onttrekken vocht aan je darmen, vet heeft veel verwerkingstijd nodig. Daarmee zijn ze een te zware belasting voor je lever en darmen, waardoor de kuur minder goed zal aanslaan. Meer weten? Kijk op Sleepwise.nl.

Santé-aanbieding

Santélezers krijgen tijdelijk ruim 50 euro korting op een kuur: voor een zesdaags programma betaal je deze maand € 399 i.p.v. € 450. De prijs is inclusief zeven shakes per dag, een e-book, supplementen en een gratis shaker.

Ga naar Sleepwise.nl/sante en gebruik de kortingscode: sante. De aanbieding is geldig t/m 27 oktober 2020.

Bron: Sante oktober 2020, tekst: Esmir van Wering

Gerelateerde artikelen