3936484 1000x1440

8 tips om muggen weg te houden

Dit onaangename gezelschap komt iedere zomer terug: muggen! Gelukkig zijn er genoeg manieren om ze te verjagen.

Geluk hebben met je genen

Er zijn bepaalde factoren die ervoor zorgen dat de ene persoon lekgeprikt wordt, terwijl een ander nergens last van heeft. Ongeveer 1 op de 5 mensen is een ‘muggenmagneet’. Onder ander bepalend voor hoe aantrekkelijk jij bent voor muggen: je lichaamsgeur en hoeveel CO2 je uitstoot. Lees meer over wat je aantrekkelijk maakt voor muggen.

Geurtjes waar muggen niet van houden

Er zijn een aantal geuren waar muggen niet van houden. Citroen is de bekendste, maar muggen houden ook niet van goudbloem, lavendel, geraniums en basilicum. Tijd dus voor een plant in huis! Vermijd daarnaast geuren waar muggen wel van houden, zoals zoete parfums en douchegels.

Maak een muggenval

Je kunt zelf een muggenval maken door een lege fles doormidden te knippen en er suikerwater met gist in te zetten. Kook 200 ml water en voeg 50 gram bruine suiker toe. Laat afkoelen en roer 1 gram gist erdoorheen. Giet dit in de bodem van de fles en zet de bovenkant er ondersteboven op.

Bedek je huid

Het helpt om je huid te bedekken. Vooral tijdens de uren wanneer muggen het meest actief zijn: voor zonsopkomst en rond de schemering. Slaap ’s nachts niet naakt, maar bedek je huid om jezelf te beschermen tegen muggen.

Zorg voor horren

Door horren voor de ramen en deuren in huis te plaatsen, voorkom je dat muggen naar binnen komen. Je kunt ook een klamboe boven je bed hangen. Bestel je klamboe online.

Vermijd broedplaatsen voor muggen

Muggen zijn dol op stilstaand water, bijvoorbeeld in emmers of potten. Verwijder deze muggenmagneten uit je tuin.

Neem een douche

Muggen houden van de geur van zweet. Neem voordat je gaat slapen even een douche.

Zet een ventilator aan

Muggen houden niet van wind. Ze zijn zo klein en licht dat ze lastig kunnen vliegen met wind. Een ventilator aanzetten, kan muggen daarom op afstand houden. Vergelijk verschillende ventilatoren met elkaar.

Toch gestoken? Dit is waarom krabben aan een muggenbeet zo goed voelt.