Tinnitus neemt toe onder jongeren
1 november 2022
Tinnitus, ook wel bekend als de gevreesde ‘piep in je oor’, neemt toe volgens hoor-experts. Vooral mensen van 16 tot 35 zijn vaker de klos.
VeiligheidNL, Hoormij∙NVVS en hoor-experts maken zich zorgen over het toenemende aantal jongeren met gehoorschade en spreken van een ‘vloedgolf’ aan tinnituspatiënten die eraan komt. VeiligheidNL pleit daarom voor structurele opsporing en preventie van gehoorschade, het liefst al bij basisschoolleerlingen.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevindt de helft van de jongeren in de leeftijd van 12 tot 35 jaar zich regelmatig in schadelijke luistersituaties. “Uit onderzoek blijkt dat de helft van het festivalpubliek oordoppen in heeft, dat is de helft te weinig. Wie dat niet doet, kan acute gehoorschade oplopen en daar zit onze collectieve frustratie’, zegt Wil Verschoor van patiëntenorganisatie Hoormij∙NVVS op hun website. Er is weliswaar wetgeving over hoe hard muziek mag op bijvoorbeeld festivals, maar die hoeveelheden decibels zijn berekend op het dragen van oordoppen. Ook het structurele gebruik van headphones en Earpods kan leiden tot een vloedgolf aan nieuwe patiënten, laat de organisatie weten.
Tips om gehoorbeschadiging te voorkomen
1. Draag oordoppen als er veel omgevingsgeluid is
Je oren beschermen tegen hard geluid is het belangrijkste om oorsuizen te voorkomen. Tijdens een festival of concert zou je oordoppen moeten dragen. Er zijn tegenwoordig veel soorten oordoppen te koop. Gebruik je ze regelmatig? Dan is het misschien een idee om ze op maat te laten maken.
2. Ga niet bij de speakers in de buurt staan
Ga tijdens een concert of festival niet pal voor de speakers staan. Vlakbij de speakers staan, is geen goed idee voor je oren.
3. Zet je muziek niet te hard
Veel telefoons geven tegenwoordig aan wanneer de muziek te hard staat. Neem deze waarschuwing in acht, of als je apparaat geen waarschuwing geeft: denk er zelf over na. Je oren passen zich aan aan het geluid dat ze horen. Als je de muziek iets zachter zet, wennen je oren daaraan en klinkt het uiteindelijk minder zacht dan je in eerste instantie denkt.
4. Pas op voor infecties
Tinnitus kan ontstaan na een oorinfectie. Zorg ervoor dat je je oordoppen goed schoonhoudt. Heb je last van te veel oorsmeer? Laat je oren liever reinigen bij de huisarts dan dat je zelf huis- tuin- en keukentips probeert.
Tips van de redactie
Eerste hulp bij oorsuizen door klinisch neuropsycholoog Olav Wagenaar