snurken

Snurk jij? Dít kunnen de (onverwachte) oorzaken zijn

Zelf heb je geen idee, maar een ander die naast je slaapt, hoort het luid en duidelijk: je snurkt. Dit zijn de (onverwachte) oorzaken van je gesnurk.

Longarts-somnoloog Reinier de Groot liet in een interview met de Volkrant weten dat zo’n 30 procent van de volwassenen tot 60, 65 jaar snurkt. Vooral mannen snurken vaker dan vrouwen. Boven de 65 jaar snurkt maar liefst 60 procent van de mannen en bijna 50 procent van de vrouwen. Maar waar komt dit irritante slaapgeluid toch vandaan? Snurken kan soms onverwachte oorzaken hebben.

Slaapmutsje

Een glaasje alcohol aan het eind van de dag, kan je een ontspannen gevoel geven, maar heeft wel invloed op je slaap. Alcohol verslapt de spieren van je luchtwegen, waardoor je kunt snurken, zelfs als je normaal gesproken geen snurker bent.

Er zit iets dwars in je neus…

Als er een blokkade is in je neus dan kan dat zeker gesnurk veroorzaken. De blokkade kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een allergie of een afwijking van je neustussenschot. Ga langs je huisarts voor een doorverwijzing naar een allergoloog of een KNO-arts. De allergoloog kan testen of je bijvoorbeeld allergisch bent voor huisstofmijt. De KNO-arts kan kijken of je een afwijking hebt aan je neustussenschot en of er iets aan kan worden gedaan.

Lees ook: Tips tegen snurken

Rugslaper

Ben je een rugslaper? Dan is de kans groot dat je snurkt. Als je op je rug slaapt dan kan je kaak en tong naar je keel zakken en dat veroorzaakt gesnurk. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 92 procent van degenen die een slaapgebrek hebben, beter adem kunnen halen als ze niet op hun rug slapen.

Dus probeer als het even kan op je zij te slapen

Gewicht

Overgewicht kan ervoor zorgen dat je spieren rondom je keel en nek verslappen en dat je op die plekken ook meer weefsel hebt. Hierdoor wordt snurken veroorzaakt. Probeer op een gezond gewicht te komen om snurken te verminderen/voorkomen.

Schildklier

Ook een niet goed werkende schildklier kan ervoor zorgen dat je snurkt. Andere symptomen die erop wijzen dat je schildklier niet goed functioneert zijn vermoeidheid, toename in gewicht, droge huid, dunner wordend haar en depressies.

Leeftijd

Hoe ouder je wordt hoe groter de kans is dat je gaat snurken. Reden? Slapper wordend weefsel. Door bijvoorbeeld vaker te zingen, kun je de spieren rondom je luchtwegen trainen, waardoor de kans op snurken kleiner wordt. Ook kunnen speciale plakstrips die je op je neus aanbrengt, kunnen helpen.

De vorm van je mond

Iedereen ziet er anders uit, dus ook de vorm van de mond verschilt van person tot persoon. Heb je bijvoorbeeld een laag, dik en zacht gehemelte dan is de kans op snurken groot. Er zijn mondhulpstukken die je ’s nachts kunt inbrengen om het gesnurk te verminderen.

Je bent een man

Zoals we al eerder in dit artikel schreven: mannen snurken vaker dan vrouwen. Dat kan komen door de bouw van een man, maar mannen kunnen bijvoorbeeld ook meer alcohol consumeren dan vrouwen.

Bron: HuffingtonPost

Gerelateerde artikelen