Sleeping Woman Bed 2100x1440

Slecht slapen: ‘we weten wat we eraan kunnen doen, maar ondernemen geen actie’

We kennen de tips om beter te slapen: geen cafeïne drinken in de uren voordat je gaat slapen, niet meer naar schermen kijken en je telefoon niet mee naar bed nemen.

In theorie weten we hoe we ervoor kunnen zorgen dat we beter slapen, maar lang niet iedereen brengt het in de praktijk. Dat blijkt uit onderzoek na de Hersenstichting in samenwerking met het Trimbos-instituut en Ikea.

De statistieken over onze nachtrust

80 procent van de Nederlanders neemt beeldschermen mee naar bed en 66 procent drinkt cafeïnehoudende dranken in de avonduren. En dat terwijl 63 procent van de Nederlanders niet tevreden is over hun slaapkwaliteit. 45 procent van de mensen wil wel actie ondernemen, maar doet dat in werkelijkheid niet.

Veel slaapproblemen zijn aangeleerd

We wennen onszelf de verkeerde gewoontes en rituelen voor het slapengaan aan. We weten wel hoe het ‘eigenlijk zou moeten’, maar het blijkt toch best lastig te zijn om maatregelen in de praktijk te brengen. En dat terwijl een goede nachtrust zo belangrijk is.

‘Gezonde hersenen zijn niet vanzelfsprekend. Daar moet je aan werken’, zegt Koko Beers, woordvoerder van de Hersenstichting. ‘Goede slaap is hierbij van groot belang. Het heeft directe impact op onze concentratie en ons geheugen. Goed slapen vermindert bovendien het risico op hersenaandoeningen zoals een beroerte, depressie en/of dementie. Het is daarom noodzakelijk dat mensen zich hier bewust van zijn en maatregelen nemen om hun slaapkwaliteit te verbeteren. Het scherm-, cafeïne- en alcoholgebruik van de Nederlanders bevordert de nachtrust echter niet.’

Een goede nachtrust begint al overdag. Enkele tips:

1. Zorg voor een rustige en donkere slaapkamer.
2. Laat beeldschermen, zoals tablet, telefoon en televisie, buiten de slaapkamer.
3. Begin ten minste een uur voor het slapengaan met ontspannende activiteiten, zoals lezen.
4. Vermijd cafeïne- en alcoholhoudende dranken enkele uren voor het slapen gaan.
5. Las overdag een piekermoment in om oplossingen te bedenken voor problemen.
6. Neem geen zware maaltijden in de uren voor het slapen gaan.
7. Sport regelmatig, maar niet later dan drie uur voor het slapen gaan.
8. Zorg overdag voor een omgeving met voldoende licht.
9. Vermijd dutjes of powernaps overdag.
10. Probeer iedere dag op precies dezelfde tijd op te staan, ook in het weekend.

Meer lezen over je nachtrust?

Gerelateerde artikelen