Blaasontsteking en seks

Seks kan veroorzaker blaasontsteking zijn

We willen wel allemaal een gezond en aantrekkelijk seksleven, maar liever niet de soms pijnlijke of lastige euvels die het kan opleveren. We zoomen even in op: een blaasontsteking krijgen na seks.

Menig vrouw heeft er weleens mee te kampen gehad: een blaasontsteking. Constant het gevoel dat je moet plassen, om vervolgens maar een paar druppels eruit te werken. En een onplezierig, branderig gevoel down under. Wat veroorzaakt zo’n ontsteking en waarom is seks in het bijzonder een risicofactor?

Lees ook: ‘Tips tegen vaginale droogheid

Bacterie

Beter gezegd: een darmbacterie. Dat is wat de blaasontsteking in gang zet. Een blaasontsteking kun je definiëren als een ontsteking van het slijmvlies aan de binnenkant van de blaas. Die darmbacterie hoort er eigenlijk helemaal niet. Maar omdat de plasbuis bij vrouwen kort is (veel korter dan die van mannen), bereikt de bacterie soms toch de blaas. Vanuit het darmgebied dus. En ja, dat geldt ook voor je anus. Niemand die eraan wil denken, maar in het geval van een blaasontsteking zijn het vooral de bacteriën van die area die via je plasbuis een blaasontsteking in gang zetten. Hè bah. Belangrijk is dat je bij het afvegen na een bezoek aan het toilet altijd van voren naar achteren veegt. Zo swipe je die achterste bacteriën niet per ongeluk mee naar voren.

Op de tocht

Uroloog Laetitia de Kort van het UMC legt uit dat het een hardnekkig fabeltje is dat een blaasontsteking zou worden veroorzaakt door kou. Of door langere tijd op de tocht te staan of te liggen. Het is en blijft een bacterie. Die huist simpelweg al in je darmen, en slaat bij sommige mensen eerder of vaker toe dan bij anderen. Ook mannen kunnen een blaasontsteking krijgen. Wat kun je doen om het risico zo veel mogelijk te verkleinen? “Sowieso moet je genoeg drinken. Ten minste 1,5 liter per dag. Ook op vakantie en als het warm is wat extra. Zure voedingsmiddelen zoals citrusvruchten maken de urine iets zuurder. Hier houden bacteriën niet van”, aldus de uroloog.

Bacteriën

Als je ligt (of staat, of hangt) te seksen, kunnen schadelijke bacteriën zich simpelweg makkelijker verplaatsen door je urinebuis. Ze hebben meer speelruimte. En ben jij één van de lucky ones die juist op vakantie vaker last heeft van een blaasontsteking? Dat is – deels – te verklaren doordat we op vakantie doorgaans meer vrijen. Jeweetwel, iets met even geen werkstress, meer tijd, kunnen uitslapen en na een paar dagen fluisteren omdat je bang bent dat iedereen alles hoort door het tentdoek heen, je remmingen lekker loslaten. Overigens verklein je het risico op het oplopen van de gevreesde ontsteking door na de seks goed uit te plassen.

Tekst Santé, beeld Shutterstock

Gerelateerde artikelen