Scheiden 1000x1440

Scheiden: dit zijn de gevolgen voor jullie hypotheek

Je hoopt natuurlijk dat het jou en je partner nooit zal gebeuren, maar soms is de koek helaas op en gaan jullie uit elkaar. Een scheiding is niet alleen een heel vervelende situatie, maar heeft naast emotionele gevolgen ook gevolgen voor je hypotheek. Je hebt meestal drie opties: de hypotheek op één naam zetten, samen eigenaar van de woning blijven of het huis verkopen en de winst of het verlies delen. In dit artikel lees je meer over deze drie opties.

Scheiden: dit zijn de gevolgen voor jullie hypotheek

1. De hypotheek op één naam zetten

Bij een scheiding komt het soms voor dat jij of je partner in het huis willen blijven wonen. Tenzij er in de huwelijkse voorwaarden andere afspraken zijn gemaakt, zijn jullie beide eigenaar van het huis. Jullie hebben dus ook allebei vijftig procent van de zogenoemde eigenwoningschuld. 

Dat betekent dat jij en je ex elkaar moeten uitkopen als één van jullie het huis wil houden. Dit wordt ‘ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid’ genoemd. De geldverstrekker zorgt er dan voor dat de hypotheek alleen op jouw naam of op die van je ex komt te staan. 

Hou er rekening mee dat er overwaarde op het huis kan zitten. In dat geval moeten jullie ook de helft van het verschil tussen de resterende hypotheekschuld en de huidige woningwaarde aan elkaar betalen, waardoor de kosten nog hoger worden. 

Hierdoor kan er een grote financiële last op jouw schouders of op die van je ex terechtkomen. Voordat je deze keuze maakt is je hypotheek berekenen een goede manier om te ontdekken of jij of je partner de hypotheek over kunnen nemen, of dat er naar een andere optie gekeken moet worden.

Lees ook: Scheiden? Zo ga je om met verdriet. en zo overleef je het.

2. Samen eigenaar blijven van de woning

Wil jij of je partner in het huis blijven wonen, maar lukt het jullie niet om elkaar uit te kopen? Dan kunnen jullie er ook voor kiezen om allebei eigenaar te blijven. Jullie blijven dan samen de hypotheek betalen. Het is dan wel belangrijk om afspraken te maken over wie de rente betaalt. De betalende partner mag de hypotheekrente namelijk aftrekken van de belasting als alimentatie en dat kan een aantal fiscale voordelen hebben. Met deze tips blijf je in ieder geval op geldgebied gezond.

3. Het huis verkopen

Als de hypotheek op één naam zetten of samen eigenaar blijven niet lukt, is er vaak nog maar één oplossing: het huis verkopen. Als de woning overwaarde heeft, krijgen jij en je partner beiden de helft van de winst. Maar verkopen jullie het huis met verlies? Dan draaien jullie allebei op voor de helft van het verlies. 

Tenzij jullie een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebben afgesloten. De NHG neemt in de meeste gevallen de hypotheekschuld over als jij of je partner deze niet meer kan betalen. Zo hebben jullie een vangnet en is de geldverstrekker ervan verzekerd dat het huis wordt afbetaald. 

Kopen jij en je ex allebei een nieuwe woning? Dan moeten jullie de eventuele overwaarde gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning en hier een nieuwe hypotheek voor afsluiten.