Grijs door stress

Q&A: worden we grijs van stress?

Heb jij soms het idee dat je eerder grijs wordt van stress? Of dat echt kan? Senior-onderzoeker en epidemioloog Raymond Noordam deed onderzoek naar veroudering en legt uit hoe dat zit.

Raymond Noordam: “De haaraandoening waarbij het haar door stress opeens grijs lijkt te worden, noemen we ook wel het Marie Antoinette-syndroom. Deze Franse koningin zou de nacht voor de guillotine volledig grijs zijn geworden. Dat haar zo snel grijs kan worden, is een fabeltje. Waarschijnlijk heeft een stressreactie kaalheid veroorzaakt bij de haren met pigment, waardoor het leek of ze plotseling grijs was geworden.

Haren zijn opgebouwd uit huid- en pigmentcellen die als het ware op elkaar gestapeld zijn. Als een blonde haar uit een haarzakje komt, kan hij niet meer veranderen in een grijze haar. Zodra een haar buiten de huid komt, zal deze voornamelijk verkleuren door de zon.”

Lees ook:Waarom wordt de een jonger grijs dan de ander?

Geen pigment

“Haren hebben net als de huid melanocyten – een type huidcellen – nodig om pigment te maken. Deze bepalen ook of je een lichte of donkere huid hebt. Grijze haren bevatten geen pigment. Zelfs als een haarzakje maar de helft aan melanocyten bevat, krijgt je haar door minder pigment een grijze gloed. Dit gaat niet in één keer, maar is een geleidelijk proces.

De snelheid kan ook verschillen per haarzakje. Soms worden bakkebaarden bijvoorbeeld sneller grijs dan de rest van je haar. Uit een onderzoek van Harvard dat eerder dit jaar verscheen, blijkt dat pigmentcellen door stress kunnen verdwijnen. Met een bepaald middel werd chronische stress bij muizen nagebootst. Hierdoor verdwenen de pigmentcellen en werden de muizen grijs.”

Andere factoren

“Het bekendste voorbeeld van iemand die door stress grijs werd, is voormalig president Barack Obama. In acht jaar tijd kreeg hij een ontzettend grijze coupe. Stress kan het verouderingsproces versnellen en dat brengt veel gezondheidsrisico’s met zich mee. Mensen met chronische stress hebben bijvoorbeeld meer kans op een hogere bloeddruk en hart- en vaatziekten. Hoe gevoeliger je bent voor stress, hoe groter de kans dat je grijs wordt.

Ook je leefstijl speelt mee bij het verouderingsproces. Ongezond eten, te weinig bewegen, slecht slapen, veel alcohol drinken en roken is een dodelijk medicijn en zal het versnellen. Tot slot speelt je genetische achtergrond een rol. Er zijn namelijk genen gevonden die samengaan met grijze haren. Kortom: je kunt grijs worden door stress, maar ook je genen en leefstijl zijn van invloed.”

Bron: Santé oktober 2020, tekst: Maike Abma

Gerelateerde artikelen