Dik van brood

Q&A: word je dik van brood?

Hoe zit het nu precies met brood? Word je er dik van of is dit onzin? Lolkje de Vries van het Voedingscentrum geeft ons het verlossende antwoord.

Lolkje de Vries: “Het is een misverstand dat je van brood dik wordt. De koolhydraten in brood zijn een belangrijke bron van energie. Bovendien geeft brood je een verzadigd gevoel. De Gezondheidsraad adviseert veertig tot zeventig procent van onze energie uit koolhydraten te halen. Daarnaast bevat brood nog meer goede voedingsstoffen, zoals jodium, B-vitamines, eiwitten en vezels. Het past dus in een gezond voedingspatroon. Brood laten staan omdat er gluten in zitten, is niet nodig als je geen glutenintolerantie hebt. Het zijn eiwitten die van nature in graanproducten zitten. Je lichaam maakt geen onderscheid tussen gluten of eiwitten uit andere voedingsmiddelen, zoals eieren. Twijfel je of je een intolerantie hebt, ga dan naar je huisarts.”

Lees ook:Wat kun je doen met oud brood?

Goede balans

“Voor alle voedingsstoffen geldt: eet je er te veel van, dan kom je aan. Een product is op zichzelf meestal geen dikmaker. Belangrijk is dat je uit een product genoeg voedingsstoffen kunt halen. Drink je een glas cola, dan krijg je wel suiker en dus energie binnen, maar geen voedingsstoffen. Dat maakt frisdrank ongezond. Brood levert wel goede voedingsstoffen, vooral als je kiest voor een volkorenvariant, want daarin zitten de meeste vezels. Brood krijgt alleen het etiket ‘volkoren’ als het ook echt volkoren is, dus dat kun je makkelijk checken op de verpakking. Bruinbrood staat wel in de schijf van vijf, maar bevat minder vezels. Witbrood kun je beter laten liggen. Daarin zitten weinig voedingsstoffen en het geeft je minder snel een verzadigd gevoel. Ook goed om op te letten: of er bakkerszout toegevoegd is aan het brood. Zo krijg je op een simpele manier meer jodium binnen.”

Groentebeleg

“Omdat het ook weer niet goed is om te veel brood te eten, is het advies voor vrouwen om minimaal vier en maximaal vijf boterhammen op een dag te eten. Bij mannen gaat het om minimaal zes en maximaal acht boterhammen per dag. Het is ook afhankelijk van de hoeveelheid energie die je verbruikt. Heb je een fysiek beroep? Dan zit je waarschijnlijk sneller aan het maximum. Als je op kantoor werkt, heb je meestal minder energie nodig. Je kunt brood ook afwisselen met andere graanproducten, zoals havermout of volkoren knäckebröd. Hoe gezond een boterham is, hangt natuurlijk ook af van het beleg dat je erop doet. Met hagelslag krijg je meer calorieën binnen dan wanneer je kiest voor een groentespread of mager vleesbeleg, zoals kipfilet.”

Bron: Santé november 2020, tekst: Maike Abma

Gerelateerde artikelen