Voet Arm Slaapt

Q&A: wat gebeurt er als je voet of arm slaapt?

Heel vervelend zo’n slapend gevoel ik je voet of arm. Hoe wordt het veroorzaakt en wat kun je eraan doen? Christiaan Roosendaal, neuroloog in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem legt het je uit.

Christiaan Roosendaal: “Als er veel druk ligt op de zenuwen in je arm of been, ­bijvoorbeeld als je te lang in dezelfde houding hebt gelegen, kan er een slapend gevoel ontstaan. De tinteling die je voelt, is eigenlijk een waarschuwing van het lichaam om wakker te worden en van houding te wisselen. Het gevoel is een ­signaal vanuit de zenuwen, net als de pijn die je voelt als je in je vinger snijdt. Meestal is het na een of twee minuten weer weg.”

Lees ook:Wakker worden met kramp in je kuit. Hoe komt dat?

Meestal onschuldig

“Het ‘dove’ gevoel ontstaat vooral in je armen en benen, omdat de zenuwen daar meer aan de buitenkant lopen. In de meeste gevallen gaat het dus om iets onschuldigs. Als je veel alcohol hebt gedronken, kun je zo diep slapen, dat je door een ­tinteling heen slaapt. Doordat een zenuw in je arm of been soms urenlang bekneld ligt, kan er een zwakte ontstaan. Dat noemen we saturday night palsy. Het kan dan iets ­langer duren voordat je van het gevoel af bent, maar uiteindelijk gaat het meestal vanzelf weer over.

Mensen die in korte tijd tientallen kilo’s afvallen, kunnen vaker last hebben van slapende ledematen. Je zenuwen worden beschermd door vetweefsel. Als je plotseling veel vetweefsel verliest, hebben de zenuwen een minder goed stootkussen en zijn ze gevoeliger voor druk. Dit uit zich vooral in de ellebogen en knieën.”

Medische oorzaak

“Wanneer je tintelingen voelt in je gezicht, buik of rug, is er waarschijnlijk iets anders aan de hand. Ook als het lang aanhoudt of als je er dagelijks last van hebt, kan er een medische oorzaak zijn. Het carpaletunnelsyndroom bijvoorbeeld, ­waarbij je een beknelling in de pols hebt. Dan kun je het best contact opnemen met je huisarts.”

Bron: Santé augustus 2020, tekst Maike Abma

Favoriet van de redactie

Apple AirPods 2 – met oplaadcase

airpods
BESTEL HIER

Gerelateerde artikelen