Ontbijt Overslaan

Hoe ongezond is het eigenlijk om je ontbijt over te slaan?

Je hebt haast of je krijgt überhaupt geen hap door je keel ’s ochtends… Maar hoe (on)gezond is dat om je ontbijt over te slaan? We vroegen het aan Lolkje de Vries, woordvoerder bij het Voedingscentrum.

Lolkje: “Ontbijt wordt al decennialang gezien als de belangrijkste maaltijd van de dag. Waar dat vandaan komt, weet ik niet. Een van de theorieën is dat cornflakeproducent Kellog’s het in de jaren dertig heeft bedacht, maar het kan ook ontstaan zijn in de tijd dat mensen nog veel zwaar fysiek werk deden. Dan helpt het natuurlijk als de maag goed gevuld is. Bij het Voedingscentrum vinden we ontbijten heel belangrijk, maar niet belangrijker dan lunchen of avondeten. Het is vooral goed om op vaste momenten te eten. En dan het liefst volgens de schijf van vijf.”

Lees ook:Saskia is gestopt met ontbijten

Niet overslaan

“Als je ’s ochtends wakker wordt, heeft je spijsvertering een tijdje stilgestaan. Terwijl je slaapt, krijgt je lichaam ook geen nieuwe energie binnen. Ontbijten zet je spijsvertering in gang en geeft je genoeg voedingsstoffen om de dag energiek te beginnen. Een gezond ontbijt bestaat uit ongeveer drie- tot vijfhonderd calorieën. Wanneer je ’s ochtends weinig trek hebt in eten, heb je waarschijnlijk meer tijd nodig om wakker te worden. In dat geval kun je ook wat later ontbijten door je eten mee te nemen naar het werk.

Mensen die aan intermittent fasting doen, ontbijten pas rond een uur of tien, elf. Behalve dat je msischien wat vermoeider aan de dag begint, is dat niet schadelijk. Mits je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Je ontbijt helemaal overslaan en pas bij je lunch je eerste maaltijd eten, is minder goed. Dan mis je namelijk een belangrijk eetmoment.”

Snack-attacks

“Je ontbijt overslaan kan ervoor zorgen dat je honger krijgt en sneller ongezond gaat snacken. Je krijgt dan vooral suiker, maar niet de juiste voedingsstoffen binnen. Op de lange termijn heb je vaak minder energie en kun je aankomen. Als je elke dag te weinig calorieën binnenkrijgt, kun je juist afvallen.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar het verband tussen regelmatig eten en het risico op kanker, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Onderzoekers vermoeden dat dit effect heeft op onze gezondheid, maar het kan ook zijn dat mensen die hun ontbijt overslaan sowieso al een ongezondere levensstijl hebben. Vind je het moeilijk om te ontbijten? Neem er dan wat langer de tijd voor. Het kan ook helpen te experimenteren met verschillende maaltijden, zoals yoghurt of havermout. Kies iets gezonds wat jij makkelijk weg krijgt. Zolang je het ontbijt maar niet skipt.”

Bron: Santé maart 2019, tekst: Maike Abma

Gerelateerde artikelen