
Werken compressiesokken tegen hardloopblessures?
14 mei 2025
Mathé Duistermaat is fysiotherapeur en geeft antwoord op de vraag of compressiesokken echt werken tegen blessures bij het hardlopen.
“Er is geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat compressiesokken gunstige effecten hebben bij hardlopen of het herstel daarna. De studies die er zijn, tonen geen klinisch relevante verschillen aan. Daarnaast zijn de onderzoeksgroepen meestal erg klein en worden ze zo nu en dan gesponsord door een leuk merk. Het ervaren effect is veelal subjectief, maar daar valt natuurlijk ook wel wat voor te zeggen: vind je het fijner om met compressiesokken hard te lopen, dan moet je dat vooral doen. Het maakt dus niet uit. Ikzelf heb nog nooit compressiesokken voor het sporten aanbevolen aan mijn cliënten. Voor mensen met hart-, vaat-, long- of lymfeproblematiek gelden andere adviezen.”
Lees ook: ‘Hoe begin je met hardlopen als je het nog nooit gedaan hebt?’
Blessures voorkomen
“Blessures ontstaan veelal doordat sporters simpelweg te snel willen gaan. Te snel willen opbouwen qua afstand met te weinig rustdagen ertussen. Het lichaam is ontzettend adaptief, maar er zijn natuurlijk grenzen. Stel, je hebt het plan om het hardlopen op te gaan pakken, dan raad ik aan om ter voorbereiding eerst een paar weken krachttraining te doen, gericht op de spieren die je het meest gebruikt tijdens het hardlopen. Dat zijn natuurlijk voornamelijk je beenspieren. Hierna kun je gaan beginnen met hardlopen. Doe dit in de eerste zes weken maar maximaal één keer per week. Er zijn tegenwoordig veel goede apps voor op je telefoon die je kunt gebruiken bij het opbouwen. Aan de hand van je startniveau geven deze apps aan wat de juiste afstand en snelheid voor je is, indien nodig met stukjes wandelen tussendoor. Deze adviezen gelden natuurlijk alleen voor mensen die geen klachten ervaren; blessures vereisen een specialistische aanpak.”
Fascinerende rituelen
“Voor de warming up en cooling down adviseer ik om vijf minuten in een lager tempo te bewegen, zodat je je lichaam genoeg tijd geeft om op te starten en weer tot rust te komen. Ik hoor soms over de meest fascinerende rituelen voor en na het sporten, zoals foamrolling, maar die zijn mijn inziens totaal onnodig.”
LEES OOK
Beeld: Getty Images
Tekst: Mara de Ruijter
Uit andere media