zonnebrand

Kun je zonnebrandcrème van vorig jaar nog gebruiken?

Het lijkt zo zonde om weg te gooien: een fles zonnebrand van vorig jaar die nog halfvol is. Maar als je huid je lief is, koop je toch een nieuwe. Want ook zonnebrand heeft een uiterste houdbaarheidsdatum.

Hoe lang een zonnebrand houdbaar is, kun je aan de houdbaarheidsdatum zien die op de fles of tube staat vermeld. Maar over het algemeen geldt dat zonnebrand tot een jaar na opening houdbaar is. Een jaar na opening vermindert de factor (SPF) en wordt je huid niet goed genoeg beschermd. Hierdoor is de kans op verbranding en irritatie van de huid een stuk groter.

Verbranding

Dus ook als je nog een halfvolle fles over hebt van de vorige zomervakantie, kun je beter een nieuwe zonnebrandcrème kopen. ‘Oude’ zonnebrand kan je huid niet goed genoeg beschermen. En dat is lastig als je bijvoorbeeld een gevoelige huid hebt of al last hebt zonneallergie. Bovendien wordt de kans op verbranding groter.

Lees ook: 5 regels voor het aanbrengen van zonnebrand

Nieuwe zonnebrand nodig?

Ben je ook toe aan een nieuwe fles? We hebben we een aantal van de nieuwste zonnebrandcrèmes voor jou op een rijtje gezet:

Sensitive Immediate Protect zonnespray SPF50 van Nivea. Deze biedt meer dan genoeg bescherming voor de gevoelige huid tegen huidreactie en irritaties die door de zon worden veroorzaakt, dankzij een combinatie van antioxidanten en een hoge UVA-bescherming.

SUN PLE Protect Gel-Crème SPF50 van Eucerin. Deze biedt een hoge UV-bescherming en een doeltreffende bescherming tegen zonneallergie en verbranding door de zon. De niet vette, waterbestendige crème-gelformule bevat ook geen emulgatoren, parfum en conserveringsmiddelen en is geschikt voor d zeer gevoelige of lichtgevoelige huid.

Zonnebrandgel  Anthelios UVMune400 van Laroche. De watervaste gel bevat niets dat de gevoelige huid kan irriteren of een allergische reactie kan opwekken. Alleen betrouwbare bescherming met eerlijke ingrediënten die de huid beschermen, verzorgen en verzachten.

Is mijn zonnebrand nog goed?

Met deze tips kun je ervoor zorgen dat je zonnebrand nog goed genoeg is om te gebruiken:

  • Zorg ervoor dat je een geopende fles niet in de volle zon bewaart, maar in de schaduw. Wikkel je zonnebrand in een handdoek, of bewaar het in de koeltas.
  • Staat er geen houdbaarheidsdatum op je fles/tube, schrijf dan zelf op de fles wanneer je de fles hebt gekocht.
  • Gooi zonnebrand die langer dan drie jaar geleden zijn gekocht sowieso weg.
  • Is je zonnebrand van structuur of kleur verandert, gooi het ook dan weg.

Tekst Santé beeld GettyImages

Tip van de redactie

Gerelateerde artikelen