Onderzocht: vegan eten is populairder dan ooit
19 oktober 2022
Onze interesse in een vegan lifestyle heeft een hoogtepunt bereikt, blijkt uit data van een bekende zoekmachine. Meer dan ooit zoeken we online naar informatie en inspiratie over plantaardig eten. Niet zo gek, als je bedenkt dat een vegan dieet enorm veel voordelen heeft en er steeds meer plantaardige producten in de schappen liggen.
Amsterdam kreeg vorig jaar de eerste vegan supermarkt van ons land en de plantaardige assortimenten bij andere ketens groeien hard. Vegan eten was nog nooit zo makkelijk en lekker. Hoewel het veganisme massaal (her)ontdekt wordt, is een vegan lifestyle alles behalve nieuw: veganisten zijn er al eeuwen en de oude Grieken spraken al van plantaardige eetpatronen. Toch is het thema nu relevanter dan ooit.
Koeienboeren
Wist jij bijvoorbeeld dat de voedselproductie verantwoordelijk is voor een kwart van alle uitstoot van broeikasgassen in de wereld? Vlees en zuivel hebben hier een overgroot aandeel in. Zo zorgt de veehouderij voor 14,5% van alle door de mens veroorzaakte uitstoot van broeikasgassen, zegt de VN, en is hierbij een verrassend grote rol weggelegd voor de boeren die koeien laten (runderen hikken namelijk heel wat methaan op). Die kunnen dus wel wat minder. Zeker als je bedenkt dat er genoeg lekkere plantaardige alternatieven zijn voor zuivelproducten, zoals de culinaire alternatieven voor kaas van het merk Nurishh. Sterker nog: wetenschappers zeggen dat als iedereen vegan zou eten, we in 2050 70% minder voedselgerelateerde uitstoot hebben.
Energie op peil
De aarde een handje helpen, kan dus beginnen bij je koelkast. Hier begint trouwens ook je eigen gezondheid. Het eten van voornamelijk plantaardige voedingsproducten gaat ontstekingen in je lijf tegen, zegt Harvard-psychiater en voedingsexpert Dr. Uma Naidoo in een onderzoek namens een groot thuisbezorgingsbedrijf. Dat is belangrijk voor vrijwel alle systemen in je lichaam, maar met name om je darmen en brein gezond te houden zodat je energie en mood op peil blijven.
De basis
Niet gek dus dat ook topsporters als Venus en Serena Williams, Lewis Hamilton en Novak Djokovic overgestapt zijn naar een plantaardig dieet. Maar of je nu een doorgewinterde vegan bent of vegan curious, voor iedereen geldt dat een eetpatroon pas in je voordeel werkt, als het in balans is. Er zijn vitamines die je niet in plantaardig voedsel vindt, zoals vitamine B12. Veganisten moeten er ook op letten dat ze voldoende eiwit, ijzer en calcium binnenkrijgen. Eiwit haal je als vegan bijvoorbeeld uit peulvruchten, noten en tempé. Calcium en B12 zitten soms ook in plantaardige alternatieven voor kaas.
Lekkere switch
Wat vaker voor plantaardig kiezen in de keuken en op je bord, hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je hebt in de supermarkt enorm veel keus uit vegan producten: van burgers en sauzen tot alles voor bij de borrel. Je kunt je dierlijke producten in een recept dus makkelijk switchen voor iets alternatiefs, zodat iedereen aan tafel culinair kan genieten.
Tip: Zo maak je een perfecte vegan borrelplank
Borrelen en kaas gaan hand in hand, dus in het hart van elke goede borrelplank ligt een romige culinaire smaakmaker. Wat dacht je van een lekker plantaardig alternatief van Nurishh? De Coeur Fleuri wordt extra lekker als je ‘m 15 minuten in de oven bakt op 200 graden, met honing en tijm.
Varieer met warm en koud
Naast koude bites, kun je ook warme gerechten toevoegen aan je borrelplank. Quesadillas, bijvoorbeeld. Neem hiervoor vegan wraps en beleg ze met plantaardige plakken, avocado, mais, rode ui en Mexicaanse kruiden naar smaak. Even in de oven of onder de grill en je hebt een snelle borrel bite om blij van te worden.
Wissel zoet en hartig af
Een perfecte borrelplank heeft een goede balans tussen zoet en hartig. Naast je dips en bites, zoals hummus, guacamole en plantaardige alternatieven voor kazen, kun je kiezen voor seizoensfruit als friszoete afwisseling. Of geef het een frisse twist met vijgenchutney.
Dit is een gesponsord artikel