fruitsap

O jee: fruitsap verhoogt de kans op kanker

Het is voor het eerst dat er onderzoek gedaan is gericht op verse fruitsappen. En de conclusie van de onderzoekers is niet mals: fruitsap verhoogt de kans op kanker.

 

Voor het onderzoek werden vijf jaar lang ruim 100.000 Fransen gevolgd. In die periode kregen 2.200 mensen kanker waaronder 693 keer borstkanker, meldt Telegraaf.nl.

Lees ook: Wat kan ik het best drinken?

Suikerrijke dranken

“Het is de eerste studie die zich specifiek richt op fruitsappen. We wisten al langer dat er een verband is tussen suikerrijke dranken en de kans op kanker. Op basis van het grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is al een advies opgesteld om zo min mogelijk dranken met toegevoegde suikers te drinken. Nu is alleen naar verse vruchtensappen gekeken”, vertelt professor Ellen Kampman van de Wageningen Universiteit aan de krant.

“Van dranken waar veel suiker in zit, is vooral het feit dat er enorm veel calorieën in zitten, de boosdoener. Iets wat veel suiker bevat, kan leiden tot overgewicht. En bij overgewicht is er een groter risico op kanker”, legt Kampman uit.

Water

Kampman zegt dat ze naar aanleiding van het onderzoek geen onmiddellijke reden ziet een ander advies uit te brengen, maar ze vindt het wel belangrijk om te zeggen dat we moeten minderen. “Water en ongezoete dranken zijn beter. Drink geen sloten verse appelsap of sinaasappelsap.”

Gerelateerde artikelen