Placeholder

Light frisdrank maakt dik

Van light dranken blijf je slank? Niet echt. Ook deze dorstlessers dragen bij aan extra kilo’s.

Slecht nieuws voor mensen die met light drank denken hun gewicht in toom te houden. De ongesuikerde drankjes blijken namelijk helemaal niet te helpen bij afvallen. Uit een onderzoek van Texaanse wetenschappers onder 1550 mannen en vrouwen van 25 tot 64 jaar blijkt namelijk dat mensen juist zwaarder werden door het drinken van light dranken.

Kunstmatige zoetstoffen
Acht jaar lang hielden de onderzoekers de proefpersonen in de gaten. Wat bleek? Na die acht jaar had maar liefst één derde te maken met overgewicht. Van de groep van 622 deelnemers met een normaal gewicht aan het begin van het onderzoek, had een derde ineens wél overgewicht aan het einde van het onderzoek. Deze mensen bleken vaak voor light dranken te kiezen.

De uitkomst van het onderzoek was dan ook dat mensen die regelmatig light frisdrank drinken een grotere kans hebben om zwaarder te worden dan de mensen die regelmatig gewone frisdrank nuttigen. Bij elk glas light drank per dag steeg de kans op overgewicht zelfs met 41 procent.

Oei, koffie kan ook een boosdoener zijn >

Grotere eetlust
Uit weer een ander onderzoek, waarin jonge ratten op een dieet van kunstmatige zoetmiddelen waren gezet, bleek dat ze meer behoefte hadden aan calorieën dan de ratten die echte suiker kregen.

De verklaring hiervoor? Als we iets eten dat heel zoet is, maar niet de ‘beloofde’ calorieën levert, raakt ons lichaam gealarmeerd. Het zal dus gaan zoeken naar de beloofde maar niet geleverde calorieën, wat meestal uitmondt in een hongeraanval. Veel onderzoekers beweren dan ook dat light dranken de eetlust enorm bevorderen. Voortaan weer ouderwets aan de suiker dus.

Lees ook: chroom tegen zwaarlijvigheid? >

(