geurkaarsen

Waarom geurkaarsen toch niet zo’n goed idee zijn

Geurkaarsen, wierook, of aromaverstuivers zijn perfect om bijvoorbeeld vieze kookluchtjes te verdrijven, maar misschien is het toch beter om in plaats daarvan een raam te openen…

 

Sofie Vandenbroeck, medisch milieudeskundige bij het Vlaams Agentschap Zorn en Gezondheid zegt dat je beter rustig aan kunt doen met geurkaarsen, aromaverstuivers en wierook. “Met wierookstokjes moet je het meeste opletten. Bij verbranding ervan komt namelijk ook benzeen vrij, en dat is een kankerverwekkende stof. Het benzeengehalte ligt vaak zelfs hoger dan bij het roken van een sigaret.”

Lees ook:8 manieren om je huis te detoxen

Geurkaarsen en aromaverstuivers

“Het verhaal is iets genuanceerder voor kaarsen, geurkaarsen en verstuivers. Het verbrandingsproces zorgt voor een verhoogde waarde van fijnstof in de lucht. Dat is schadelijk, maar wel slechts in die mate dat we aanraden om je er gewoon bewust van te zijn en er niet mee te overdrijven.

Geurkaarsen zijn nog een tikje minder goed dan gewone kaarsen, omdat de verbranding van de geur leidt tot nog meer vluchtige stoffen in de lucht. Dat geldt ook voor exemplaren die paraffine bevatten, wat ook weer extra schadelijke stoffen verspreidt. Mensen met gevoelige luchtwegen kunnen daar sterk op reageren. Als je etherische oliën wil verstuiven, maakt het trouwens niet uit of je natuurlijke of synthetische oliën gebruikt. Het verbrandingsproces is de boosdoener voor de luchtkwaliteit in huis, niet de oliën.”

Huis luchten

Volgens Vandenbroeck is het wel belangrijk om je huis goed te luchten, omdat de luchtkwaliteit sterk daalt als je alles potdicht houdt. Zij adviseert om na het koken en douchen een raampje te openen Ook de slaapkamer moet je goed luchten om het vele vocht dat je tijdens je slaap verliest te verdrijven.

Bron: Welingelichtekringen.nl

Gerelateerde artikelen