ziek

Verbrand je meer calorieën als je ziek bent?

Misschien heb je gemerkt dat je snel kilo’s kwijtraakt als je grieperig bent. Dat kan komen doordat je minder eet, maar verbrand je door de koorts ook extra calorieën?

Ondanks dat je je moe en belabberd voelt, nergens trek in hebt of misschien zelfs misselijk bent, is het belangrijk om goed te blijven eten en drinken als je ziek bent. Je lichaam is namelijk hard aan het werk.

Lees ook:Zo verbrand je extra calorieën

Extra hard werk, kost extra calorieën

Als er een bacterie, virus of schimmel je lichaam binnenkomt, gaan de alarmbellen af. Je lichaam probeert zich te verweren tegen de ziekmakers: het bestrijdt de infectie, voert afvalstoffen af en zet je thermostaat een paar graden hoger (koorts). Dit kost veel energie, want je lichaam moet het als extra doen, naast alle normale lichaamsfuncties die draaiende gehouden moeten worden. Je lichaam werkt dus harder dan normaal en dat verklaart meteen waarom je zoveel kunt slapen als je ziek bent en waarom je vaak een snellere hartslag hebt.

Stofwisseling

Koorts jaagt de stofwisseling bovendien flink omhoog: met een verhoogde temperatuur verband je meer calorieën. Elke graad die je lichaamstemperatuur stijgt boven de 37 graden Celsius zorgt ervoor dat je zo’n zeven tot twaalf procent meer calorieën verbrandt dan normaal. Dat is te vergelijken met de hoeveelheid energie die je verbruikt tijdens anderhalf uur wandelen.

Doe een stap terug en gun je lichaam rust

Als je ziek bent, heeft je lichaam veel werk te verzetten, daarom is het belangrijk dat je rustig aan doet. Zoek niet de grens op door toch te gaan sporten of naar je werk te gaan. Doe een stapje terug en geef je lichaam de tijd om te herstellen.

Vocht

Het is verstandig om evenveel te eten als normaal. Je lijf heeft de bouwstoffen in je voeding hard nodig. Heb je echt geen trek? Zorg dat je in ieder geval genoeg drinkt: koorts zorgt ervoor dat je extra vocht verliest. Probeer toch om de twee uur iets kleins te eten, zodat je je lichaam toch met enige regelmaat nieuwe brandstof geeft.

Bananen zijn rijk aan kalium, een zeer welkome aanvulling als je hebt gezweet of gespuugd. Ze zouden zelfs helpen om de lichaamstemperatuur omlaag te brengen. Maar eet niet steeds hetzelfde, probeer af te wisselen.

Bron: Santé, beeld GettyImages

Tip van de redactie

Princess smartkachel van glas

Princess Kachel Ad
Shop

Gerelateerde artikelen