Gezonde Darmen

Gezonde darmen? 10 tips voor een betere spijsvertering

Santé geeft je tien tips voor een betere betere spijsvertering!

Gezonde darmen zijn essentieel voor een goede algehele gezondheid. Hier zijn enkele belangrijke stappen die je kunt nemen om je darmgezondheid te ondersteunen:

1. Eet kleinere porties

Eet verspreid over de dag meerdere kleine maaltijden, zónder extra calorieën tot je te nemen. Dat wil zeggen vier tot vijf kleine maaltijden in plaats van twee tot drie grote.

2. Eet vezelrijk

Eet voldoende vezels door volkoren producten, groenten, fruit, peulvruchten en noten te consumeren. Vezels bevorderen een gezonde spijsvertering en helpen de darmbeweging te reguleren. Eet voldoende vezelrijk voedsel, minimaal 2 ons groenten en 2 stuks fruit per dag. Vergroot daarnaast je dagelijkse portie volkorengranen. Maar één op de tien Nederlanders krijgt voldoende vezels binnen.

Moestuin Groente Planten Welke groente kun je planten in april Welke groenten voor beginners moestuin?

3. Vermijd stress – gezonde darmen

Chronische stress kan een negatieve invloed hebben op de darmgezondheid. Praktijken zoals yoga, meditatie, diepe ademhalingsoefeningen en voldoende slaap kunnen helpen stress te verminderen.

Gebruik je zintuigen om je stress te verlagen. Ruik aan schoonwasgoed of een lekkere bloem, kijk naar iets dat je mooi vindt, luister naar rustgevende muziek, masseer je voeten, eet iets dat je heel lekker vindt. Door je zintuigen te verwennen, breng je je stresshormonen omlaag. Je houdt jezelf zo een beetje voor de gek, maar het kan echt helpen. En minder stress is heel goed voor je darmen.

4. Vermijd gefrituurd eten

Eet zo weinig mogelijk verzadigde vetten (kaas, volle melkproducten, vlees) en gefrituurd eten. Het is niet erg om af en toe te zondigen, maar met mate! Je darmen zullen je dankbaar zijn.

5. Kies gefermenteerd voedsel

Producten zoals yoghurt, kefir, kimchi, zuurkool en kombucha bevatten probiotica die de darmflora kunnen verbeteren.

Eet meer gefermenteerde producten. Melkproducten met probiotica, bacteriën met een bewezen werking op de spijsvertering, kunnen je een extra steuntje in de rug geven, maar ook kimchi, zuurkool of tempeh zijn perfecte gefermenteerde producten.

6. Kies voor koude paste of aardappelen

ls je pasta of aardappelen eerst kookt en daarna laat afkoelen, verandert de verteerbaarheid van het zetmeel. Daardoor wordt het beter wordt opgenomen in de dunne darm.

7. Drink veel water

Drink voldoende water om de spijsvertering te ondersteunen en constipatie te voorkomen. Drink meer water – 2 liter per dag – en verminder het gebruik van alcoholische-, suikerhoudende- en cafeïnehoudende dranken.

vocht vasthouden sante magazine gezond healthy lifestyle

8. Eet langzaam

Neem voldoende tijd om te eten en kauw je eten goed en langzaam.

9. Beweeg minstens een half uur per dag

Beweging stimuleert de darmfunctie en kan helpen bij het reguleren van de spijsvertering. Probeer zo gezond mogelijk te leven, door voldoende te bewegen (het liefst vijf keer per week een half uur). Wandelen, tuinieren, schoonmaken, fietsen, alles telt mee in dat half uur.

10. Let op je gewicht

Zorg voor een gezond gewicht voor je lengte. Mensen met overgewicht hebben meer kans op spijsverteringsklachten. Je hoeft niet slank te zijn om een gezond gewicht te hebben, maar weet dat al een paar kilo afvallen je kan helpen om je spijsvertering te verbeteren.

En tot slot: Roken en overmatig alcoholgebruik kunnen de darmgezondheid schaden. Stoppen met roken en het beperken van alcohol kan de darmgezondheid verbeteren.

Lees ook: een fit brein begint in je buik

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

/

Favoriet van de redactie

Braun bloeddrukmeter bovenarm

bloeddrukmeter
BESTEL HIER