category colour brushGezond/Nieuws

Minder diabetes door groene bladgroenten

Eet je dagelijks groene (blad)groenten zoals broccoli en spruitjes? Dan heb je maar liefst 14 procent minder kans op diabetes type 2.

Britse experts van de Universiteit van Leicester vertellen aan het vakblad The Britsh Medical Journal dat de kans op suikerziekte kan worden verminderd door het eten van veel koolsoorten. Fruit en andere groenten zouden geen invloed hebben op diabetes type 2.

Groene bladgroenten
Waarom groenten als spinazie en spruitjes zo goed zijn? Groene bladgroenten zijn rijk aan antioxidanten als bètacaroteen en vitamine C. Bovendien bevatten ze veel magnesium. Dat ze zo gezond zijn toonden eerdere studies ook al aan, maar niet eerder werd er een rechtstreeks verband tussen het eten van groene bladgroenten en het voorkomen van diabetes type 2 gelegd.

Wel een kanttekening: de wetenschappers waarschuwen er voor om niet te vroeg te concluderen dat het eten van groente en fruit niet veel doen als het gaat om diabetes type 2. Er is dan ook nog meer onderzoek nodig om het exacte verband te ontrafelen.

Wat wel zeker is: het eten van groente en fruit reduceert de kans op hart- en vaatziekten en mogelijk op kanker. Wetenschappers van de Universiteit van Leicester vinden dan ook dat eetadviezen net zo goed kunnen worden voorgeschreven door artsen als het voorschrijven van een pilletje.

Het onderzoek
De diabetesexperts deden onderzoek naar zes studies uit de Verenigde Staten, China en Finland waaraan in totaal ruim 223.000 mannen en vrouwen tussen 30 en 74 jaar hebben meegedaan.

Doormiddel van vragenlijsten werd eerst vastgesteld wat mensen hadden gegeten over een periode van gemiddeld dertien jaar. Dit werd daarna weer gerelateerd aan chronische ziekten die de deelnemers later kregen.

(

Santé

in je brievenbus?

Bestel nu

Als eerste op de hoogte?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Santé!

  • Pinterest