Geuren

Kun je deze geuren niet meer ruiken? Dan ben je waarschijnlijk besmet met corona!

Geur- en/of smaakverlies is een van de meest kenmerkende symptomen als je besmet bent met het coronavirus. Je weet het helemaal zeker als je deze geuren niet meer kunt ruiken.

Hoesten en koorts zijn veelgehoorde symptomen van het coronavirus. Maar ook geur- en/of smaakverlies is iets waarbij de alarmbellen moeten afgaan. Nu blijkt uit een kleinschalig onderzoek in India dat het niet kunnen ruiken en/of proeven van bepaalde smaken kan wijzen op een besmetting.

Lees ook:Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen inclusief routekaart. Weet je meteen waar je aan toe bent

Onderzoek

Aan het onderzoek deden 84 mensen mee, waaronder 49 asymptomatische Covid-patiënten en 35 gezonde deelnemers. Doel was om te onderzoeken of een verminderde reuk een waarschuwingssignaal is voor een besmetting met het coronavirus.

Het onderzoek werd gedaan door het National Agri-Food Biotechnology Institute Mohali en het Postgraduate Institute of Medical Education and Research Chandigarh. Er werd gekeken naar vijf geuren waarmee de Indiase bevolking erg vertrouwd is en die ze makkelijk herkennen: kokosolie, venkel, knoflook, pepermunt en kardemom.

Kokosolie en pepermunt

En wat bleek? De geuren van kokosolie en pepermunt waren het moeilijkst om te ruiken en te herkennen bij de Covid-patiënten. Zo’n 25 procent kon geen pepermunt ruiken en ongeveer 21 procent had moeite met het herkennen van kokosolie. 6 procent van de zieken kon geen enkele van de vijf geuren identificeren. De gezonde deelnemers konden vrijwel alle geuren herkennen ook al sloeg af en toe iemand de plank mis.

Er moet nog wel nader onderzoek worden gedaan naar waarom de geuren door covid-patiënten niet konden worden herkend.

Bron: Morgen.be

Gerelateerde artikelen