gezondheid oudere vrouwen

Gezondheid oudere vrouwen slechter dan die van mannen

Vrouwen leven langer dan mannen, maar dat wil niet zeggen dat dat per se komt door een betere gezondheid.

Vrouwen hebben op oudere leeftijd een slechtere gezondheid dan mannen. Dit blijkt uit onderzoek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam (VU) waarbij gekeken is naar data van de Longitudinal Aging Study Amsterdam, een verouderingsstudie van de VU. Hiervoor worden 55-plussers uit Amsterdam, Zwolle en Oss gevolgd.

Lees ook:Vrouwen te moe om gezond te leven

Fysieke testen

Uit fysieke testen kwam naar voren dat vrouwen tot hun veertigste even goed presteren als mannen, maar in de leeftijdsgroep van 55-65 jaar is er ineens een groot verschil waarneembaar.

Verklaring

Volgens onderzoekster Lena Sialino kan de combinatie biologie en levensstijl veel verklaren. “Vrouwen hebben in het algemeen een hoger percentage lichaamsvet en ze hebben vaker last van artose en obesitas.” Ook kan volgens haar de impact van ongezond gedrag groter zijn bij vrouwen. Het vrouwenbrein reageert bijvoorbeeld anders op een sigaret.

Gezonder leven

Maar volgens Sialino leven vrouwen gezonder en gaan ze eerder naar een arts. “Dat zijn allebei juist beschermende factoren bij het verouderen. Anders zou het verschil misschien nog groter zijn.

Bron: Trouw.nl

Gerelateerde artikelen