Gettyimages

Door afvallen leef je niet langer

Geen zin om af te vallen? Misschien heb je wel groot gelijk. Volgens deze wetenschappers heeft gewicht verliezen geen effect op de levensduur.

Twee professoren uit Venezuela onderzochten twintig studies over het effect van afvallen op de gezondheid. En wat bleek? Het sterftecijfer steeg juist na gewichtsverlies.

Hoger sterftecijfer
Vijftien van de twintig studies gaven aan dat het sterftecijfer hoger werd na gewichtsverlies. In slechts vijf van de studies daalde het sterftecijfer na ‘t afvallen.

Een kleine kanttekening: niet al het gewichtsverlies is gepland. Het kan bijvoorbeeld ook het gevolg zijn van een ziekte. Daarom namen de onderzoekers de negen studies met gepland gewichtsverlies apart. In zeven van die negen studies steeg ook het sterftecijfer. Slechts in twee studies was er wel sprake van een daling.

Lees ook: bankhangen wint van sporten >

Jojo-effect meest ongezond
Wat de onderzoekers ons dan aanraden? Vooral het jojo-effect moet iedereen vermijden. Bovendien mag gewichtsverlies geen doel op zich zijn, focus juist op gezonde voeding en veel beweging.

Opmerking: weer andere onderzoekers kwamen niet tot dezelfde resultaten. Zij zagen vooral een neutraal effect op het sterftecijfer na gewichtsverlies. Nog een andere studie vond alleen bij diabetici een daling van ‘t sterftecijfer na verliezen van gewicht.

Meer over afvallen en bewegen >

(Beeld: Getty Images